A légúti betegségek gyógyítása gyógynövényekkel

2008. 12. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az előző cikkünkben felsorolt enyhébb esetekben a gyógynövények feladata az, hogy a gyulladást csökkentsék, illetve megszüntessék, antibiotikus hatásukkal a kórokozó baktériumokat elpusztítsák, csökkentsék a váladékképződést, felhígítsák a sűrű váladékot, és köptető hatásukkal könnyebbé tegyék kiürülését, és a kínzó, görcsös köhögést csillapítsák.

Hűlés és influenza esetén a következő gyógyteakeveréket kellene fogyasztanunk:

● 30-30 gramm bodzavirág, hársfavirág, kamilla, borsmenta, esetleg még kakukkfűvel kiegészítve. A keverékből egy tetézett evőkanálnyit két deci vízzel leforrázunk, lefedve állni hagyjuk, öt perc után leszűrjük, s egy kávéskanálnyi mézzel édesítve megisszuk. Napjában négy-ötcsészényit fogyasszunk el belőle.

● A bodza és hársfavirág izzaszt és csillapítja a köhögést, a szervezet védekező képességét, pedig fokozza. Az izzadás a vírus és baktérium mérgeket, káros anyagcsere-salakanyagokat is eltávolítja a szervezetből. A hársfavirágnak enyhe nyugtató hatása is van.

● A borsmenta enyhíti az influenzát gyakran kísérő emésztési panaszokat, a hányingert, és a gyomorgörcsöt, a kakukkfű a görcsös köhögést oldja, illóolaja révén baktérium és vírusölő hatása van.

● A kamilla azulént, gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, tehát a légutak gyulladt nyálkahártyájának gyógyítója.

Ne erőltessük az evést, ha a szervezet, a „belső orvos” irányításával böjtölni akar, hogy minden energiáját a betegség leküzdésére fordíthassa. Csak frissen facsart langyos vagy meleg, de nem forró narancs, grapefruit, citromlevet, esetleg turmixolt zöldséglevet, csipketeát igyunk, és együnk sok almát.

A láz is a „belső orvos” gyógyító módszere, mert magasabb testhőmérsékleten az életfolyamatok dinamikusabbak, felfokozottak, (gyors szívverés, bélmozgás, légzés), de a 37 C fok feletti hőmérséklet kedvezőtlen a baktériumok és a vírusok életfeltételei szempontjából is.

A láz általános mozgósítás a betegség kiküszöbölésére, leküzdésére. Helytelen tehát teljes megszüntetésére törekedni, csak csillapítani kell, ha túl magas, és 38 fokos szinten tartani borogatással vagy lehűlő fürdővel, zuhannyal.

Alkalmazhatunk állott vizes mellkas borogatást óránként váltva vagy meleg fürdőt fokozatosan elviselhetően hűvösre hűtve (ezt is félóránként, vagy óránként, kétóránként, a láz súlyossága szerint. A fokozatosan lehűtött zuhany is megfelelő.

Minden heveny betegségben nagy adagokban C-vitamin is szükséges.

Lehetőleg csak tüdőgyulladás szövődmény esetén forduljunk az antibiotikumokhoz. Nagyon helytelen minden heveny, lázas hűléses betegségnél, egyszerű influenzánál rögtön antibiotikumot alkalmazni.

Ne legyünk türelmetlenek! A fenti gyógykezelés mellett nyugodtan várjuk ki a betegség lefolyási idejét, miközben a tüneteket, a lázat mérsékeljük. Hogyha elhúzódó, kínzó, erőltető a száraz köhögés, a fent említett gyógyteákon kívül, a gyógyszertárban kapható szappangyökér főzetből (Decoctum saponaria), vagy ipekakuana forrázatból (infusum ipecacuanhae) vegyünk be naponta 3x1 evőkanálnyit.

Gyermekek számára is készülnek, megfelelően csökkentett hatóanyag nagysággal. Az ipekakuana forrázat a braziliai Uragoga ipecacuanha keserű, csípős ízű gyökeréből készül. Nagy adagban hánytat, kis adagban fokozza a gyomornedv elválasztást, és ez a gyomor nyálkahártyára gyakorolt hatás gyomor-hörgő reflexként a hörgő nyálkahártyájára is hat, ott is fokozott váladék kiválasztást, idéz elő, a köpet mennyiséget növeli, a száraz köhögést nedvessé alakítja át, a kiürülő bővebb váladék, pedig mintegy végig tisztítja a légutakat. Megfelelő kezelés híján a heveny hurut sokszor idült légúti hurutba, légcső és hörghurutba megy át.

Kapcsolódó anyagok:

$$2032$$

$$1786$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top