Slambuc

2009. 04. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Alföldi pásztorétel. Elkészítése 2-3 óra lehet, de érdemes rászánni akár egy jó délutánt.

Kell hozzá tűz, bogrács, személyenként kb. 10 deka szalonna, 3 marék száraz lebbencs (laska) tészta, 3 nagyobb krumpli, fél fej hagyma, só és víz. Az arányok hozzávetőlegesek, érdemes jó nagy adagot készíteni és érzéssel! Persze ez melyik ételre nem igaz?

A tűz legyen egyenletes és mérsékelt, ne nyaldossák a bográcsot a lángok!

A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a töpörtyűt kikanalazzuk. Paprikás szalonnával kesernyés lehet az eredmény, kerüljük, a füstölt szalonna viszont a legjobb. A zsírban aranybarnára rittyentjük a lebbencstésztát. A hagymát is ebben a zsírban pirítsuk meg, ha kívánjuk. Akkor dobjuk bele, mikor a tésztának már nem sok kell. De nem kötelező.

 

Tehát a tészta szép piros-barna. Ekkor hozzáadjuk az összes további összetevőt, a krumplit kockára, a hagymát karikára szelve, a töpörtyűt, annyi vizet, hogy ellepje és sót ízlés szerint. Várunk, várunk. Várunk. A víz lassan felforr, várunk. Közben néha rántsuk meg a bográcsot, hogy átforduljon a massza, ne ragadjon a bogrács falához, de lényeges, hogy kevergetni nem szabad! Így az egész miskulancia egyben fő meg, mire a víz elforr. Addig várunk együtt, szeretetben. Már egy órával elkészülte előtt nagyon finoman illatozik, hogy jól megéhezzen mindenki, mire merni lehet!

Ez az alapváltozat. Van, aki a vége felé kolbászt is rak bele, és mehet bele fűszerpaprika is, fokhagyma, bors, paradicsom, zöldpaprika és akár erős paprika. De sok minden belefér, a slambuc teret enged készleteink szellemdús felhasználásának.

Nagyon finom. Sörrel, fehérborral, vörösborral, fröccsel, pálinkával, vodka-kólával kísérjük! :-)

Kellemes bográcsozást!

Köszönjük szépen Horváth Józsefnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top