CSI a Millenárison (x)

2010. 01. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az interaktív kiállítás elnyerte az amerikai kiállításszervezők szövetségének kiemelkedő teljesítményért járó Thea-díját.

A kiállításon mindenki egy órára igazi helyszínelővé, törvényszéki nyomozóvá válhat. A belépés után egy videós eligazítás következik, amely a három előkészített bűnügyi helyszín egyikéhez irányítja a látogatót. Mindenki kap egy nyomozói jegyzetfüzetet, amelynek segítségével megvizsgálják a bizonyítékokat, nyomokat és eldöntik melyik fontos, melyik nem. A látogató a jegyzetfüzetébe gondosan feljegyzett megállapítások alapján végül benyújtja jelentését és végkövetkeztetéseit a csapat vezetőjének Gill Grissom-nak, majd megtudja, hogy jól oldotta-e meg az ügyet.

A kiállítás szakmaiságát erősíti a magyar helyszínelők bemutatkozása is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának munkatársai kitalált bűnügyi helyszínen mutatnak be egy emberölést. A látogató egy befejezett bűnügyi helyszínen találja magát, ahol a nyomokat már előhívták és rögzítették. A helyszínen öt nyomfajtát emelnek ki a helyszínelők: ujjnyom, fegyver, DNS (hemogenetika), vegyész, lábnyom. A látogatók LCD-TV-ken keresztül 2-3 perces rövidfilmen, igazságügyi szakértők tolmácsolásával követhetik figyelemmel, hogy Magyarországon a bűnügyi eljárások során hogyan elemzik a rendelkezésre álló bizonyítékokat. Azaz: hogyan lehet azonosítani egy ujjnyomból az elkövetőt, egy lőszerhüvelyből a felhasznált lőfegyvert, a rögzített DNS segítségével az elkövetőt, egy ruházatból származó textilszálból a ruházatot, illetve a cipőnyomból az elkövető cipőjét.

A kiállítás informatív és szórakoztató egyszerre, minden CSI sorozatfüggőnek, tudományokért rajongónak és a kriminalisztika iránt érdeklődőknek egyaránt tartalmas szórakozást nyújt. A kiállítás jellege miatt 10 éven felülieknek ajánlott.

A jegyek már elővételben is megvásárolhatók a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában. Az érdeklődők óránkénti bontásban jelentkezhetnek be a kiállításra, így elkerülhetik a hosszú sorban állást. Internetes jegyvásárlás: www.jegymester.hu, www.tex.hu.

CSI: az interaktív kiállítás. 2009. november 7-to"l naponta a Millenáris Fogadó épületében. (1024. Budapest, Fény u. 20-24.) A kiállítás hivatalos weboldala: www.csi.origo.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top