hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diszlexia és ami mögötte van

A diszlexia görög  eredetű szó, melynek jelentése: nehezen bánik a szavakkal”. A modern tudományban ez a szó azt a tünetegyüttest jelöli, mikor az agyban az információ feldolgozása nem megy zökkenőmentesen.

A diszlexia napjainkra igen komoly betegséggé vált, mely megkeseríti a gyerekek életét. Sokak számára élvezhetetlenné teszi a tanulást, így még nehezebb a tananyag elsajátítása számukra.

Az orvosok több lehetséges indokot is megneveztek, ami okozhatja a diszlexiás tüneteket, de nem mindegy, hogy a diszlexia melyik tünetével állunk szemben, hiszen minden eset egyedi és éppen ezért egyedi kezelést is igényel. Lehetnek problémák a látással, a hallással, de az is előfordul, hogy az agy túl lassan keresi vissza az eltárolt információt.


 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a diszlexiának semmi köze az értelmi szinthez. A modern képalkotási eljárásokkal arra az eredményre jutottak, hogy a diszlexiások agya másképp dolgozza fel az információt, de ez nem befolyásolja az intelligenciaszintet.

A diszlexia legtöbbször a család más tagjainál is megfigyelhető, mivel valószínűleg genetikai tényezők is befolyásolják a kialakulását. Hazánkban a diszlexiások arányát 10 és 30% körül becslik, így átlagosan minden iskolai osztályban van legalább egy-két diszlexiás gyermek.

A jelenség már egyészen kisgyermekkorban észlelhető. A diszlexiás gyermek gyakran keveri össze például a hét napjait és a számokat, gyakran elfelejti vagy összekeveri az általános tárgyak neveit, később nehézségei lesznek az olvasás és az írás elsajátításakor, illetve a versek megtanulása és a betűzés is gondot okozhat. Sokszor a diszlexiás gyermekeknek az öltözködés is nehezen megy, nehezen tanulnak meg cipőt kötni. A ritmusérzékükkel is probléma adódhat, nem tudják vagy csak nagyon nehezen tapsolják vissza az adott ritmusokat.

Ezek a problémák sajnos nem múlnak el, és nem valószínű, hogy a gyermek kinövi őket. Ha pedig felnőttként is nehézségei lesznek a helyesírással, az kikezdheti az önbecsülését, ami további problémákat generálhat.

Nem a legjobb megoldás a hazánkban is érvényben lévő idegen nyelv és egyéb tárgyak alóli felmentés, hiszen a gyermek így mentesül az adott tárgy alól, és ez már korán megtépázhatja az önértékelését. Legjobb, ha inkább tudatjuk a tanárral a gyermek problémáját és nem kérjük mindenáron a felmentését, csak ha logopédus vagy a tanár javasolja, hiszen a kicsiknek sem jó, ha azt érzik, képtelenek boldogulni egy tantárggyal.

A tanulásban a vizuális eszközök, színes matricák, sorkihúzók segíthetnek. Ha a megtanulásra váró vers minden versszakát más színű sorkihúzóval satírozzuk át, a gyerek könnyebben meg tudja jegyezni. A tanuláskor segíthet, ha a gyermek a különböző tárgyakat különböző helyiségekben tanulja, mert a változó környezet hozzájárul a könnyebb tanuláshoz. Nagyon fontos a türelem.

A gyermekek általában már igen korán észlelik a problémát magukon. Ha csemeténk már nagyobbacska, iskoláskorú, akkor érdemes vele leülni és elmagyarázni neki, miért is esik nehezére az olvasás. Fokozottan szüksége van a támogatásra, hiszen sokszor önhibáján kívül ugyan, de rossz jegyet hoz haza. Sokat segíthet, ha elmondjuk, hogy nincs egyedül ezzel a betegséggel, hiszen számos híres személy szenvedett diszlexiában. Ez nem szabad hogy visszafogja őt attól, hogy elérje az álmait.

Híres diszlexiások: Pablo Picasso, Albert Einstein, Robin Williams, Walt Disney, Mozart, Sir Winston Churchill, Leonardo da Vinci, Agatha Christie, Julius Caesar

Cimkék
 
 
Keresés
 
hirdetés
Az enyém!!!! 
Amikor se dio se mäk nincs benne....
 
Ajánlott oldalak