Negyvenig tedd meg!

2008. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A férfiaknál kapuzárási pániknak nevezik, a nőknél a hétköznapi pszichológia életfelezési válságnak hívja. Ha az átlagéletkort – magyar nők lévén – hetvenkét évnek vesszük, ez az időszak éppen a negyvenhez közeledő nőket érinti. A válság okai ismeretlenek, és nem is mindenkit érint. Sokan ebben a korban már révbe értek, hátuk mögött szakmai sikerek, mellettük férj, és néhány csemete. De vannak bőven, akik még keresik az igazit, akik még nem valósították meg önmagukat, vagy csak várják a csodát.

Muszáj meglátogatnod egy jósnőt, aki pszichológusokat megszégyenítő módon ismeri a női lelket, és az első pillanatban kiszúrja, hogy csak kíváncsiskodsz, vagy komoly válaszút előtt állsz. Igaz, a jóslat – vagy annak ellenkezője – csak évek múlva válik valósággá, akkor reklamációnak már nincs helye.

Az első esküvővel se várj negyvenig, ne te legyél az utolsó a barátnőid közül, akinek örök hűséget esküsznek. De mi van akkor, ha nem jön, a várva-várt nagy ő? Használd ki az időt: csábíts el egy nagyon fiatal fiút, és vezesd be őt a rejtelmekbe.

Ha viseltél már esküvői ruhát, negyvenfelé közeledve ideje megszülnöd az első gyerekedet, a biológiai óra egyre hangosabban ketyeg, a kockázat, – igaz a türelem is – évről évre, a sokszorosára nő.

Nincs nő, aki ne tartana emlékei között egy borzalmasan sikerült tartóshullámot, vagy egy új fodrász utáni keserves tükörbe-pillantást. Ezek a képek remélhetőleg nem ismétlődnek, de egyetlen egyszer, muszáj átélned őket, ha másért nem, hogy évek múlva legyen mivel vigasztalnod a haját sirató lányodat.

Ha még nem tetted meg, ne várj tovább, és próbáld ki a szexet valamilyen izgalmas, szokatlan, vagy veszedelmes helyen. Az ágyat tartogasd a hideg téli napokra és a nyugdíjas évekre.

Ideje elgondolkodnod egy plasztikai műtéten is. Az öregedési folyamatok sajnos már elindultak, miért várnád meg, amíg átveszik a totális uralmat? El sem hiszed mennyien megteszik, és nem is gondolnád róluk.

Ha évek óta tűröd a főnököd kínzásait, vagy hallgatod a kolléganőd unalmas történeteit a szomszédasszonyáról, ne fogd vissza magad, mosolyogva és diplomatikusan mondd el nekik a véleményedet. Az előbbi persze kockázatosabb eredményt produkálhat. Ha a munkahelyeden minden rendben, akár az anyósoddal is tisztavizet önthetsz a pohárba. A lényeg, hogy ne tűrj tovább.

Legalább egyszer tedd meg, hogy lusta és trehány kamaszaidat néhány napra magukra hagyod az apjukkal együtt, hogy érezzék a különbséget, és saját kezükkel nyissák ki a hűtőt, mossák el a poharakat, ha már nincs több tiszta edény a szekrényben. Negyvenen innen és túl is vannak megismételhetetlen tettek és pillanatok, amelyek nélkül persze le lehet élni egy életet, de mire rájövünk, hogy nem kellett volna kihagyni, lehet, hogy már késő lesz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top