Amivel a kisfiúk játszanak

2008. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kisfiú? Akkor biztos valami gurulós, vagy zajos járműnek örülne – adják jó tanácsaikat a játékboltok eladói. Valóban, a férfi palánták legtöbbje szereti a járgányokat. Motorok, autók, minik, óriásiak, távirányítóval, műanyagból, fémből, fából. Testvérek esetében néhány év alatt, több tucat is összegyűlhet belőlük. Ha kezelhetetlen a mennyiség, felezzük meg, és az egyik részt tegyük el a gyerekek szeme elől. Amikor néhány hét múlva megcseréljük a csomagokat, boldogan fedezik fel újra az elfeledett darabokat. A verdáknak persze garázs is kell, lego-ból vagy más építőjátékból készülhet, nem muszáj megvenni a hatalmas parkolóházakat.

Az építőjátékoknál maradva, elég egy fajta, és azt érdemes bővíteni, hiszen a játékgyárak még véletlenül sem kínálnak más termékekkel kompatibilis darabokat. Ha megbeszéljük a családtagokkal, van esély, hogy egy típust vásároljanak, így az apró karácsonyi és születésnapi kívánságok a játszószőnyegen összeépíthetőek lesznek.

Minden gyerekszobában találunk egy kosarat vagy dobozt, amiben a soha meg nem ölelt szőrállatok, kézbe nem vett játékok porosodnak. Ha egy nejlonzsákba gyömöszölve a pincébe rejtjük, és hónapokig nem keresi a gyerek, a karácsonyi jótékonysági gyűjtésen nyugodt szívvel megszabadulhatunk tőlük, vagy kidobhatjuk. A többi felesleges kacattal hasonlóan „bánhatunk”.

Sokan nem szeretik a műanyag játékot, ők ráállhatnak a fából készült kisvasútra, amihez hídtól az alagútig minden kiegészítő kapható. De a tapasztalt szülők elmondásai alapján kisiskolás korban már nem lesz a kedvenc.

A játékfegyver sok mély érzésű szülőnek rémálma. A világító fénykardok, az ezüstszínű lézerrakéták mellett kevés fiú megy el vállvonogatva. A mamák pedig kétségbeesve kérdik maguktól: vajon hol rontották el a gyerek nevelését, miért vált ilyen „erőszakossá” a csemetéjük? Pedig a háborúsdi nagyapáink idején is kedvelt játék volt. Ha megkapja egy gyerek a családban a neki járó figyelem és szeretet „adagot”, nem kell attól tartani, hogy hidegvérű bűnözővé cseperedik. Ízlésének finomítása viszont a szülők feladata. Azt is bátran elmondhatjuk neki, ha nem tetszik nekünk a vad játék, és a fröccsöntött puska sem.

Persze ha egy fiú szeret a konyhában sertepertélni, és néha ő is bepelenkázza a nővére babáját, attól még férfi lesz a talpán. Az sem baj, ha néha leül rajzolni, vagy lefekteti a maciját. A vegyes-páros testvérek játéka óhatatlanul befolyásolják egymást. A televízióban hirdetett, mozifilmek mellé népszerűsített portékákkal viszont nehéz dűlőre jutni. Drága, gyakran nem a mi ízlésünknek megfelelő, de mit tegyünk, ha szemünk fénye felíratja a Mikuláshoz címzett levélbe, és ráadásul még angyallá is változik, hogy övé lehessen az áhított darab?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top