Bank of China – a feng shui jegyében

2008. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

72 emelet, 367 méter. Ezekkel a méretekkel büszkélkedhet a világ egyik legnagyobb felhőkarcolója. Miért különleges ez az egy?



A Bank of China épületét egymilliárd amerikai dollárból építették fel – 1989- es áron. A híres építész I.M. Pei tervezte, és a különlegessége abban rejlik, hogy a tervezésben figyelembe vette a feng shuit. Tehát egy hatalmas felhőkarcoló, amely alkalmazza a térrendezés elveit, és jelképeit. Mikor a tervek nyilvánosságra kerültek egyből a feng shui ismerők kereszttüzébe került. Az épület hegyes tornyai és az x jelet formázó díszítőelemek sehogy sem illenek a feng shui elméletébe. A hegyes tárgyak ugyanis a negatív energiát sugározzák, és az x jel sem a pozitív energia hordozója.



I.M Pei persze gyorsan átrajzolta a terveket, de valahogy ez nem látszik az épületen. Hegyes csúcsok, X rajzolat ma is ott van az épületen. X helyett ugyan csak egy vonal fut az épületen, mégis ha jobban megnézzük, láthatunk egy nagy X jelet az épület két része érintkezésénél. De sebaj, nagyjából jó. Elvégre is ez az épület volt 1989- 1998- ig Ázsia legmagasabb felhőkarcolója. Mit számít, ha kevésbé tökéletes.



Az épület tervezőjét inspirálta a bambusz növekedése. Így az épületet, ha megnézzük, láthatjuk, hogy nem egyforma magasak, és a bambusz növekedéséhez hasonlóan, pár résszel nagyobb az egyik épületrész, mint a másik. A bambusz a feng shuiban szerencsét hoz, de ez kell is, mivel az épület egy nagy irodaház. Az üzleti életben, pedig elkél a szerencse. A torony az erőt, a növekedést, a vitalitást szimbolizálja. Az üvegfelületre, ami az épületet kívülről borítja, ha ráesik a fény, az prizmaként szórja szét. Kék üveget használtak, mert ez a szín a víz elemet jelöli. A kék, a víz a karrier területet erősíti.



Kínában nem igazán barátkoztak meg az emberek ezzel az épülettel, mert szerintük sok feng shui előírást kihagytak a tervezők. Nem oszlopokon áll, emiatt nem lehet átmenni alatta, megtöri a csí energia áramlását. Bár az épület szimbolizálja a víz és a szél elemeket, de a feng shui követői nem értenek egyet azzal, hogy az épület ténylegesen a térrendezés elveit vallaná.



Hibát találtak másban is. Az épület túl kicsi területre épült, ráadásul hatalmas a forgalom körülötte. A hely pedig annyira kicsi volt, hogy bejáratot nem is tudtak volna építeni, ha nem építenek meg egy új utcát az épület mellé. Tehát volt egy pár zűr az épület megépülése és a feng shuihoz való alkalmazkodása terén. De az épület ma is áll, és megnyugtató kék színével magasodik Hongkong felé.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top