A lisztérzékenység

2008. 07. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lisztérzékenység az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség, amelyet a gliadin (a glutén fehérjecsoportjába tartozó, összetett fehérje) okoz. Coeliakia esetén szervezetünk a szöveti transzglutamináz (a glutén lebontásáért felelős enzim) ellen termel ellenanyagot, vagyis az elfogyasztott glutént lebontja gliadin nevű peptiddé. A reakciót, vagyis a lisztérzékenységet ez az enzim-peptid komplex váltja ki az arra hajlamos emberek szervezetében.

A lisztérzékenység gyermekkorban jelentkezik – nagyon ritka esetekben felnőtt korban alakul ki –, és sajnálatos módon genetikailag örökölhető. Gyermekeknél általában 14-18 hónapos korban, de legkésőbb 3-5 éves korig alakul ki. Az ilyen gyermekeknek jellegzetes pókhasuk van a béltartalom nagy mennyisége és a hasfal izomzatának ernyedtsége, valamint a felgyülemlett bélgáz miatt. A gyerekek ilyenkor étvágytalanná válnak, hánynak és vérszegénység alakul ki náluk. Tetemes mennyiségű székletük bűzös, csomós állagú. A bőr alatti zsírszövetük az átlagosnál sokkal kevesebb, így végtagjaik nagyon vékonyak. A glutén lebontása miatt a gyermekek vékonyabbak, alacsonyabbak, kedvetlenek, nyűgösek, ingerlékenyek, nem játszanak, figyelmüket nehéz lekötni. Fáradtak, kimerültek, szívesebben fekszenek.

Felnőtt korban általában 20-30, de leggyakrabban 35-40 éves korban alakul ki a betegség. A lisztérzékenység fogyást, gyengeséget, fejfájást, hajhullást, bőrkiütést, csontritkulást, vashiányt okoz, nőknél menstruációs zavarok és meddőség is felléphet. Gyakoribb tünetek még: a pajzsmirigyműködés zavara, az inzulinfüggő diabétesz, illetve a májon belüli epeút-gyulladás.

Milyen problémákat okozhat a kezeletlen lisztérzékenység? Étel-intoleranciát (pl. szójaérzékenység) vagy laktóz-intoleranciát idézhet elő, sokkal nagyobb az esély a bélfalban keletkező rosszindulatú nyirokdaganat, valamint a cukorbetegség kialakulására, megnő a dermatitis herpetiformis (egy szimmetrikusan eloszló, erősen viszkető bőrbetegség) kialakulása, illetve nagyobb eséllyel válnak a szigorú diétát nem követők pszichológiai betegségek áldozatává.

A megoldás a szigorú étrend. A lisztérzékenyeknek kötelező kerülni a glutén tartalmú ételeket, úgy mint: búzaliszt, -pehely, -korpa, -dara, -csíra, búzakeményítő, rozsliszt, -pehely, tönkölyliszt, durumliszt, árpaliszt, -pehely, -gyöngy, maláta (csíráztatott árpa), vadrizs, búzasör, müzlikeverék, sör, whiskey, vodka, gin. Nyomokban tartalmaznak glutént: ételsűrítő, stabilizátor, karamell, citromsav, dextrin, mono- és diglicerid, maláta, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, miszo, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top