Vigyázz hőség!

2009. 07. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezen a héten meleg levegő érte el a Kárpát-medencét, melyre kezdetben enyhülést hoztak az éjszakák, de az előre jelzések szerint szerdától hajnalra sem hűl jelentősen a levegő. Napközben több helyütt 35 Celsius fölé emelkedhet a hőmérséklet, így az egészségügyi intézmények és a mentőszolgálatok arra figyelmeztették az önkormányzatokat, hogy esténként locsolják a közterületeket, és tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyeket.

Az embereket arra kérik, hogy ha csak tehetik a déli órákban tartózkodjanak hűvös helyen, és folyamatosan gondoskodjanak az elvesztett folyadékmennyiség pótlásáról. Különösen figyelni kell az öregekre, a gyerekekre és a betegekre, akik sokkal hamarabb kiszáradhatnak.

Mikor rendelnek el hőségriadót?

Első fokozatú riasztást akkor ad ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius fokot, ilyen ugyanis a halálozások száma 15%-kal emelkedhet. Másodfokú riasztás, abban az esetben rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon a eléri vagy meghaladja a napik 25 fokos középhőmérsékletet, és legalább egy napra eléri a 27 fokot.

A harmadik fokozat már azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri a 27 fokot, ez körülbelül 30%-os napi halálozás növekedéshez vezethet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat – OMSZ – hétfőn UV-B riasztást adott ki, mivel a héten extrém magas sugárzásra kell számítani – 8,3-as értékű. Így mindenkit arra kértek, hogy ha lehetséges, akkor 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak feltétlenül fényvédő krémet. Ilyen erős UV sugárzás esetén 15 perc elegendő ahhoz, hogy a normál bőrtípuson bőrpír keletkezzen.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top