Lélekrombolók

2009. 10. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Elsőként egy amerikai ötlet alapján készült Barbie baba párról ejtenénk néhány szót, akik nem csak új nevet, de új külsőt is kaptak. Turleen és Jer Wayne meglehetősen más szerepben tündököl, mint az eddig megszokott szőke hajú, szépséges Barbie és a kigyúrt testű, jóképű Ken baba. Itt a hölgy szájából cigi lóg, fején hajcsavarók, és a pocakja sem a műanyag vacsitól kerekedik, ugyanis terhes. Párja fogatlan, hosszú hajú, kezében sörös dobozzal, nem kevésbé kiábrándító. A valósághoz persze közelebb állnak, mint a tökéletesre kreált elődeik, de valószínűleg egyik anyuka se szeretné, ha egy tévés kibeszélő show „sztárjaira” hajazó babákkal játszanának a gyerekei. Ha oktatási célzattal jött létre ez a két remekbe szabott baba, akkor telitalálat! Lesz is mit a gyereknek elmagyarázni, ha ezt hozza a Jézuska karácsonyra!

 

Apropó Jézuska! Nem mehetünk el szó nélkül az az internetes szórakoztató játék mellett sem, melyet szintén nem tudunk hová tenni. Biztos mindenki emlékszik a papírból kivágható, különböző ruhákba öltöztethető figurákra. Manapság lehet, hogy már nem divat a gyerekek körében, de egy újraértelmezett változatára már a virtuális világban is rábukkanhatunk. Nem tudni, hogy a vallásoságot szeretné közelebb hozni a gyerekekhez, vagy éppen ettől akarja őket távol tartani, mindenesetre többeket megbotránkoztat. Itt a babát Jézus helyettesíti a feszületen, körülötte számos választható ruhadarab, amit kedvünkre ráadhatunk: nyuszis mamusz, tütü, kertésznadrág, fűszoknya stb. stb.

Ha a számítógép elől el akarjuk ráncigálni a csemetét, akkor adjunk a kezébe könyvet! Na de milyet? Itt van például a Kaki könyv! Igen, kedves szülő! Szó szerint arról szól, amit a címe takar. Milyen állagú, milyen formájú, hogy jut el a wc-től a csatornába, mi a puki stb. Persze a pszichológusi magyarázat az, hogy hasznos a kiadvány, mert így kevésbé szemérmesen fognak viszonyulni a gyerekek az ürülék gondolatához… Mi is felnőttünk, sőt még rajtunk kívül sok-sok nemzedék, akiknek nem volt a kezükben soha Kakikönyv, mégis mindenki tudta, mit hova kell csinálni, mi miért jön ki ott, ahol kijön és hogy mit illik, mit nem.

Túl az egészségkárosító játékokon, sok szellemileg is megterhelő kütyüt találunk, amiknek nem sok értelmét látjuk a gyerek kezébe adni. Megdöbbentő a játékipar erőfeszítése, mely a minél nagyobb piac térhódításáról szól és csak sajnálni tudjuk, ha keresletet is talál. Hol vannak már a kukorica csuhéból készült babák, a gesztenye bútorok és a fa kisautók? Rohan velünk a világ és a kérdés csak az, mi mennyire vagyunk gyorsak? Tudjuk követni?

Olvass még több érdekes cikket a gyereknevelés buktatóiról, az anyuci.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top