Téli Enya

2008. 12. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Húsz évvel a mérföldkőnek számító, debütáló albumának, a „Watermark”-nak a megjelenése itt Enya stúdiólemeze, az „And Winter Came” világszerte a hanglemezboltok polcain.   El lehet az ünnepi estéken mélyülni az énekesnő egyedien selymes hangjában.

Két év előkészület után a zenei anyag felvételei a dublini Aigle stúdióban készültek. A végeredmény pedig ismét a régóta együtt dolgozó kreatív triumvirátus munkáját dicséri: Enyát a producer Nicky Ryan és a szövegíró Roma Ryan segítette. Az „And Winter Came” eredetileg karácsonyi témájú albumnak indult, de a felvételek során nyilvánvalóvá vált, hogy egy szélesebb, az egész téli időszakot felölelő hangulat jellemzi a lemezt.

Zenetörténeti adalék, hogy minden egyes album a „Watermark”-ot követően több millió példányszámban kelt el, mind a „Shepherd Moons”, a „The Memory of Trees”, az „A Day Without Rain” és az „Amarantine” is. Enya a világ egyik legsikeresebb, legtöbb lemezt eladó énekesnője. Négy Grammy-díjat kapott: a „Shepherd Moons”-ért, a „The Memory of Trees”-ért és az  „A Day Without Rain”-ért,  valamint három World Music Awards-ot: 2002-ben a „Legnagyobb példányszámú lemezt eladó női előadó”, a „Legnagyobb példányszámú lemezt eladó ír előadó”, és a „Legnagyobb példányszámú lemezt eladó New Age előadó” kategóriákban.

Hab a tortán, hogy Enya egy Oscar-díj jelölést is begyűjtött Nicky és Roma Ryannel a „Legjobb film betétdal” kategóriában a „May It Be” című dalért, melyet Peter Jackson személyes felkérésére A gyűrűk ura – A gyűrű szövetsége című filmhez készített el. A „May It Be” elnyerte a Los Angelesi Filmkritikusok Szövetségének Díját a „Legjobb dal” kategóriában, és jelölést kapott a Golden Globe díjra is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top