FUGA – a kultúrbázis

2009. 10. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A FUGA elsőrendű üzenete: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A különböző művészeti ágakból érkező kortárs alkotók bemutatásával az építészet és a társművészetek kapcsolatát kívánjuk erősíteni. Célunk, hogy a kultúrafogyasztó közönség a Budapesti Építészeti Központban otthonosan érezze magát. A FUGA az építészet kiemelt fontosságú területe mellett szinte minden más művészeti szakág folyamatos bemutatását biztosítja: képzőművészet, klasszikus zene, jazz, színház családi és gyermekprogramok, tudomány, könyv és film. Minden témakört előadások, fórumok, műhelybeszélgetések kísérnek, találkozási lehetőséget teremtve a rendszeres és alkalmankénti látogatók számára.

A FUGA alapvetése szerint az építészet olyan speciális művészeti ág, ami a technikai lehetőségek, a tudományokkal való szintézis nélkül nem létezhet, az időtálló, példaértékű művek mindezek összességéből születnek. A központ célja, hogy az összetevők bemutatása, kölcsönhatása és továbbgondolása útján mutassa meg az egészet, ugyanakkor az építészetet összekapcsolja az előzőekkel és más művészeti ágakkal.

FUGA jazz Október 2-án indult a FUGA Jazz Klub, amelyben minden pénteken este fél nyolctól a hazai jazz élet legismertebb művészei mellett a fiatalabb generáció kiemelkedő tehetségeinek zenekarai is helyet kapnak. A programok összeállításánál szempont volt, hogy olyan zenekarok játsszanak, akiknek sajátos megszólalásuk, repertoárjuk van, és formailag is igényes kompozíciókkal lépnek a közönség elé. Minden hónap első péntekén a László Attila–Oláh Kálmán Quartet az est házigazdája, de a jövőre havonta egy-egy alkalommal olyan zenei különlegességekre is sor kerül, mint a magyar jazz szaxofonosok, jazz zongoristák, vagy a jazz gitárosok estje.

FUGA család A gyerekprogramban is egyediségre, eredetiségre törekszünk. Az egyetlen hely lesz a városban, ahol minden hónapban Bohóc-játszóház és Bohóc-színház működik majd. Ennek lényege, hogy különleges, egyedi tervezésű és kivitelezésű közegben-díszletben, felnőtt bohócokkal együtt játszhatnak a gyerekek.

FUGA komolyzene Az építészettörténet nagy korszakaira zenével reflektáló koncertprogram. A terem adottságaihoz igazodva elsősorban vokális illetve kamarazene művek hangoznak el. A zeneművek válogatása, egy-egy koncert zenei anyaga nem feltétlenül az építészettörténeti stílussal azonos idejű zenei korszakból áll majd össze, törekszünk arra, hogy az adott korra utaló kortárs mű is elhangozzék.

FUGA Film Az építészet és a film egyaránt a vizuális művészetekhez tartozik. A Filmklubban olyan építészeti és urbanisztikai tárgyú alkotásokat vetítünk, amelyek televíziós vagy egyéb konkrét céllal készültek, nem kötődnek konkrét alkalmakhoz, de változatlanul aktuálisak. E mozgóképes produkciók alkotóit és résztvevőit kéthetente, hétfőn esténként, a vetítést követő közös, oldott beszélgetésre is várják.

FUGA tudomány A Science Café /másképpen Café Scientifique/ kezdeményezése Nagy-Britanniából indult, majd széles körben terjedt el Európában s az Egyesült Államokban is hatalmas népszerűségnek örvend. Olyan rendezvényeket jelöl, melyeken neves tudósok mutatják be közérthetően a tudomány és technológia legújabb eredményeit, beszélgetve is a laikus résztvevőkkel. A Science Café helyszíne általában egy kocsma, kávézó, illetve étterem. Mindennek jegyében indul tudományos sorozatunk a FUGA kulturális központban. Jellegzetessége, hogy a tudósok és érdeklődők találkozását a tudomány vizualizáció eszközeinek alkalmazásával teszi még izgalmasabbá. Animációk, grafikonok, filmbejátszások segítenek a tudományos érvelés megértésében és a civilek kérdései, aggodalmai, szempontjai érzékeltetésében.

Fotó: Váczy András



Szerző

donna.hu



Scroll to Top