Csak barátok?

2009. 07. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kérdésre adható válasz ugyanolyan sokrétű, mint amikor a hitre kérdezünk rá. Van, aki szerint fekete vagy fehér, ám van, aki szerint a dolog nagyon bonyolultan és nagyon árnyaltan működik. Kevés engedménnyel kijelenthetjük: létezik férfi és nő között barátság. De amit a természet garantál: előtte vagy utána, egyikük vagy mindkettejük bizony beleesik abba a sötét verembe. Szerencsésebb esetben a jó szó a közben, hiszen akkor a barátság túlélte a kémia támadását az érzelmekre. A kapcsolatok, amit boncolgatunk nem pusztán ismerős vagy haveri viszonyok, hanem egy olyan bizalom és felelősségérzet kialakulása, amit általában a szerelmi kapcsolatokban szoktunk meg.

Ha a barátság előtt estünk szerelembe, akkor jó eséllyel vált egy szerelmi viszony vége pozitívvá. Összeköt a sok emlék, a közös ismerősök – talán még a gyerekek is – törekszik az ember a jó kapcsolat kialakítására. Gyakrabban sikerül ez egyfajta hivatalos ismerőssé válásként, viszont néha – főleg fiatalabb korban – sikerül megbarátkozni a gondolattal, hogy ezt a státuszt töltsük be a másik életében. Ekkor már eleve úgy élünk volt partnerünk új kedvesének képzeletében, mint az EX, csupa nagybetűvel. Így ez az eset sem felel meg a tiszta, csakis barátságot tartalmazó viszonynak.

Indulhat a dolog úgy, hogy valakinek megtetszik a másik és próbálja őt megismerni. Miután ez sikerült, kölcsönösen, szavak nélkül is megállapodás születhet a baráti kapcsolat kiépítéséről, de lehet ez egyfajta elfojtása a kezdődő érzelmeknek, ha mégsem akarjuk elveszíteni a viszonzást nem adó partnert. Ennél az útnál tűnhet úgy a dolog, hogy nem szerelemmel kikövezett az utunk, pedig ha a másikban először a nevetése, az alakja vagy az illata tűnik fel az már nem pusztán lelki síkon születő kíváncsiság.

Ha a szerelem a barátság kialakulása után ébred fel, az a legszélsőségesebb. Kétféleképpen, feketén vagy fehéren végződhet a dolog. Megtaláljuk lelki társunk és másik felünk, vagy akaratlanul is lerombolunk egy fontos emberi kapcsolatot. Ám ha egyszer feltámad a tűz, felégeti a nyugalmat. „Mi lenne, ha?” - érkezik hamarosan a kérdés és előbb-utóbb az egyik fél elkezdi keresni rá a választ. Ez a dolog még akkor is veszélyeztet bennünket, ha a barátság kialakulása alatt már párkapcsolatban élünk. Ki ne lenne kíváncsi, hogy az a lelki összhang, ami kialakult, vajon működik-e az ágyban is?

 

Ha vonzás a barátság közben születik, de elmúlta után is megmarad a jó viszony, az megint egy árnyalt, de pozitív válasz a nemek közti barátság létezésére. Nem is lehet egy ilyen kapcsolatot hosszú ideig fenntartani úgy, hogy az egyik – vagy minkét – fél elfojtani kényszerül szexuális vonzalmát. Az elfojtás pedig megsérti a barátságok egyetemes szabályát: az őszinteséget.

A klasszikus értelemben vett pusztán lelki harmónia nem létezik férfi és nő között. Elég hozzá az egyik fél, vagy az idő múlása, de minden esetben teret kap az ösztönös vonzás.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top