Színpompás harmónia

2009. 09. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A színterápia nem új keletű módszer. Már az egyiptomiak, rómaiak, sőt a kínaiak is alkalmazták a szín és fényterápiás módszert, ami egyaránt hatásos a testre és a lélekre is. Amellett, hogy a színek kimutathatóan befolyásolják hangulatunkat, az utóbbi években több kutatás és kísérlet azt is bebizonyította, hogy egyes immun, idegrendszeri, és anyagcsere problémákra is jótékony hatással lehet a terápia.

 

Többféleképpen is alkalmazhatjuk a színterápiát. Egyrészt ma már feltaláltak különféle gépeket, amelyekkel bejuttathatjuk testünkbe a fénysugarakat, de színenergiával feltöltött víz, vagy különböző színterápiás masszázskezelések is léteznek már. A legtöbb módszerhez viszont nem kellenek semmilyen technikai kütyük. Először is a napsugárban megtalálható valamennyi szín, magunkon is tapasztalhatjuk, hogy egy jó kis napfürdő után mindig jobb a kedvünk. Valamint színterápiával élünk akkor is, amikor színes zöldségeket-gyümölcsöket fogyasztunk, vidám színekben pompázó ruhákat hordunk, de a minket körülvevő természet, otthoni környezetünk is hatással van ránk. Tanuljuk meg tudatosan használni a színeket, és figyeljük meg a változást magunkon! Most egy kis gyorstalpalóval szolgálunk a legfőbb színek használatáról és hatásairól:

Vörös - Önbizalmat, magabiztosságot ad, segít a kedvetlenségen, erőtlenségen, viszont ha túlzottan sokáig vagy „nagy dózisban” alkalmazzuk, túlságosan is felpörgethet és agresszívvá, nyugtalanná tehet, úgyhogy vigyázzunk vele.

Testi hatás: vérkeringés serkentő, fokozza a vese, végbél, nemi szervek energiaállapotát, de hatásos a székrekedés, vagy a cellulitisz ellen is.

Narancssárga - Javítja az életkedvet, növeli a kreativitást. A pesszimizmus és depresszió esetén a leghatásosabb szín.

Testi hatás: kedvezően hat az étvágytalanságra, hozzájárul a haj fényességéhez, de támogatja a hasi és altáji szerveinket is, valamint erősíti az immunrendszerünket.

Citromsárga - Meleg színként szintén életkedvet ad nekünk, felvidít, kitartásra sugall. Segít a koncentrációban, tanulásnál hasznos, ha sok sárga dolog van körülöttünk.

Testi hatás: erősíti az idegrendszer működését, tisztítja a vért, májat, bőrt és a beleket is.

Kék - Nyugalmat, békességet sugároz. Aggodalom, ingerlékenység esetén alkalmazzuk, de segíti a koncentrációt is.

Testi hatás: gyulladás, fertőzés és fájdalom – csillapító hatása van. Javasolt megfázás, pajzsmirigytúltengés esetén, de a klimax hatásainak mérséklésére is használják.

Zöld - Nyugalmat, elégedettséget sugároz. Csökkenti a fáradtságot, kimerültséget, hozzásegít a harmónia eléréséhez.

Testi hatás: fájdalomcsillapító hatással van az ízületi és visszeres problémákra. Kezeléssel a szemproblémákra is megoldást nyújthat a terápia.

Fehér - A remény, tisztaság és a béke színe. Önuralmat ad, de egyúttal gátolja is gondolatainkat, úgyhogy ne vegyük körbe magunkat sok fehérrel.

Testi hatás: Az agy és a szem egészséges működéséhez járul hozzá.

Képek forrása:www.flickr.com

Kapcsolódó anyagok: 

$$2863$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top