Aranygaluska

2009. 07. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: Tészta: 25 dkg liszt, 25 dkg rétesliszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 2 tojás sárgája, 2-3 evőkanál olaj, csipetnyi só, tej /kb. 2 dl/, 15 dkg vaj,vagy margarin,20 dkg darált dió. Vaníliasodó: 4 tojás sárgája, 2 evőkanál liszt, 16 dkg cukor, 1 liter tej, 2 csomag vaníliás cukor.

Élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk. A kétféle lisztet porcukorral, csipetnyi sóval összekeverjük,hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,tojások sárgáját,és annyi langyos tejet,hogy a szokottnál kicsit lágyabb kelt tésztát kapjunk. Alaposan bedagasztjuk,majd az olajat belecsorgatva még egyszer kidolgozzuk. Duplájára kelesztjük. Ha megkelt,lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Vajjal kikent nagy tortaformába, vagy tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, darált dióval meghintjük, és a maradék vajjal meglocsoljuk. Sütőbe tesszük, majd begyújtjuk a sütőt /160 fokra /, hogy melegedés közben is keljen a tészta,és megsütjük.

Vaníliasodó: Tojások sárgáját a cukorral, liszttel, vaníliás cukorral simára keverjük, felengedjük a tejjel. Állandó kevergetés mellett addig melegítjük, még elkezd sűrűsödni, kicsit főzzük még, de nem túl sokáig. Galuskákat tányérra tesszük, és a sodóval tálaljuk.

Köszönjük szépen Kunné Tóth Évának és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top