Életet menthet

2009. 08. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Kevés az olyan szerencsés ember, akik teljesen egészségesek tudnak maradni életük végéig.  Sokak életét előbb utóbb sajnos betegségek keserítik meg. Amikor a speciális feladatokat ellátó szervek sejtjeinek a működése megromlik, és alkalmatlanná válnak feladataik elvégzésére, kialakul a megbetegedés. Például, a hasnyálmirigy ún. sziget-sejtjei megbetegedésük miatt nem tudnak inzulint termelni, ebből adódig a cukorbetegség. Az orvosok régóta próbálkoznak az ilyen betegségeknél felelős szervek sejtjeit helyrepofozni, több-kevesebb sikerrel.  Mikor nem használ a „pofon”, akkor javasolják a szervátültetést. Ami nálunk még gyerekcipőben jár, az emberek közötti immunológiai különbségek, a szervek nagysága, és súlya miatt nem könnyű feladat, bár nyugaton egész jól megbirkóznak vele. A legnagyobb gond mégis az, hogy lényegesen nagyobb a feliratkozók száma a szervre várakozók sorában, mint a felajánlott szerveké. Erre találták ki az őssejt beavatkozást, ami a levett köldökzsinórvérből nyerhető. Az őssejtek a mama és a baba közötti "csatornájában" lévő vérből kiválaszthatók, és életképesen megőrizhetők. Ezáltal bármikor felhasználható a tulajdonos megbetegedésekor, ugyanis ezek az őssejtek képesek különböző szervek sejtjeivé válni, ezáltal a károsodott sejtek, szövetek helyét átvenni, és a jövőben szervek pótlására alkalmasak lesznek. Egyszóval ez az őssejt a szervezetünk supermanje, hiszen ahol életbevágó baj van, ott segíteni tud. Először a csontvelő-elégtelenségben szenvedő betegeknél használták fel nagy sikerrel, hiszen az őssejtnek gyerekjáték csontvelő sejtekké átalakulni. Ez az eljárás hatékonyabb, mint a csontvelő beültetés. Arra is volt már példa, hogy idegen köldökzsinórvér-őssejtet ültettek be ilyen célú hasznosításra, és ritkán fordult elő kilökődés. Ezáltal egyértelmű, hogy a betegségeknél, a gyógyítási módok kategóriában az őssejt kiütéssel nyer minden lehetőséggel szemben. Elkezdték alkalmazni rákos betegeknél is ezt az eljárást, és ott is fokozatosan javulnak a mutatók, akiknél kipróbálták ezt a módszert. Tehát számos tudomány szerint, képesek ellátni a máj-, vese-, izom-, ideg-, bőr-, és hasnyálmirigy betegségben szenvedők sejtjeit az őssejttel.
Aki le szeretné vetetni gyermeke születésekor a köldökzsinórvért, az alábbi feladatok várnak rá: Alapos tájékoztatást kell kérni a megfelelő helyről, ez történhet személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen keresztül is. Szerződést kell kötni, európai garanciával. Ekkor kell átvenni a levételhez szükséges készletet, amit a szüléskor magukkal kell vinni a kismamáknak! Ez a szolgáltatás a szülés beindulásáig bármikor igényelhető.
Köldökzsinórvér levétel: A szülészorvos, vagy a szülésznő végzi el az általunk bevitt készlet segítségével. Ez a császáros, és természetes szülésnél egyaránt lehetséges eljárás! A mintát el kell szállítatni, ilyenkor kell szólni a 24 órás vér-szállítási sejtbank központjának, és ők haladéktalanul kijönnek érte. Ezután a laboratóriumban, a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelően megtörténik a köldökzsinórvér szakszerű feldolgozása. Az őssejtek tárolását két részre osztva, elkülönítve, két helyen végzik – 196 fokon 20 évig - . Természetesen a húsz év lejártával lehetőség van a tárolási idő meghosszabbítására. Hivatalos igazolást állít ki a szülőknek a sejtbank a megfelelő tárolásról. Az őssejtek esetleges felhasználásakor a sejtbank vállalja az őssejtek helyszínre történő szakszerű kiszállítását, és ennek költségeit Európán belül.
Természetesen, mint minden, ez is pénzbe kerül. Lehetőséget kínálnak fel a sejtbankok részletfizetésre, akár 24 hónapon keresztül is fizethetünk.  A szolgáltatás díjának fizetését a köldökzsinórvér szállítását követően kell megkezdeni.  A költségek egy ismertebb sejtbanknál így néznek ki: két évig részletekben kell fizetni havi 17 ezer forintot, viszont egyösszegű befizetés esetén 372 ezer forint a teljes szolgáltatás díja. Ikerterhességnél a második minta 50% kedvezményben részesül ennél a társaságnál. Ez egy lehetőség, amivel sokan nem tudnak élni sajnos az anyagiak miatt. Ha nem vetethetik le a köldökzsinórvért, az sem baj. Hiszen ezeket a betegségeket már egyre pontosabb mérésekkel szerencsére időben ki tudják szűrni. Ezért érdemes, főleg a terhesség elején, minden szűrésre elmenni!


Szerző

donna.hu



Scroll to Top