A bűzrúd letétele

2009. 08. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem kezdjük el felsorolni a sokkoló adatokat a dohányosokkal kapcsolatban, továbbá a nikotin ellen sem akarunk kampányt indítani. Mindenkinek a magánügye eldönteni, hogy le szeretné tenni a cigit, vagy sem. Azonban ha már rászoktunk, első lépésben próbáljunk meg kevesebb cigit elszívni egy nap. Amikor már magunkhoz képest sikerült valamivel lejjebb adni, kezdődhet a próba.  Kezdjünk el gőzfürdőbe járni, ami most, a nagy melegben senkinek sem az álma, de utána egy hideg zuhannyal kísérve garantált a felfrissülés. Szóval gőzfürdő, márpedig azért, mert a finn-, és az infraszaunákkal ellentétben, ez nem csak a felszínre hozza a salakanyagokat a testünkből, hanem a ránk lecsapódott gőz egyben le is mossa azt. Ha van rá lehetőség, ezt az első három hétben heti háromszor iktassuk be rohanó életmódunkba. Egy valami nagyon fontos: gőz után – ez érvényes bármelyik szaunára is – tilos az első húsz percben rágyújtani, mert az olyan, mintha egyszerre tíz cigarettát szívnánk el. Ugyanis a gőz hatására kitágulnak a tüdőnkben a kapillárisok, és így nagyon sebezhetők, az őket megtámadó nikotin felhők nagyobb kárt okoznak, mint egyébként. Azért szükséges három hét, mert a dohányosok kritikus időszaka a hármas szám körül forog. A legnehezebb az első három nap cigi nélkül, majd három hét után könnyebbül, három hónap múltán ritkábban jut eszünkbe, és aki három teljes éve nem gyújtott rá, kikiálthatjuk leszokottnak – általában, de persze vannak kivételek, akik öt teljes év után is még mindig cigarettával álmodnak. Ebben az első három hétben, heti egy masszázst is érdemes megejteni. Lehetőleg aromaterápiás, nyugtató, relaxáló masszázst, nem pedig dinamikus sport, vagy frissítő masszázst. A masszázs általános hatásaihoz sorolható, hogy megváltozik a vérkeringés, fokozódik a nyirokkeringés, továbbá a vizelet kiválasztás is. Ami a jelen esetben a legfontosabb mégis, hogy beindítja a méregtelenítést, ami a cél. Léteznek akupunktúrás pontok, amik segítségünkre lehetnek a leszokás időszakában. A masszőr ebben is tud nekünk segédkezet nyújtani. Masszázs közben javul az anyagcserénk is, és hatással van az idegrendszerünkre, ami szintén nem elhanyagolható, hiszen stresszes környezetben sűrűbben gyújt rá az ember.

Próbáljunk meg valami pótcselekvést becsempészni a stresszes helyzetekkor, mint a buszra várásnál, vagy a dugóba kerülésnél. Segíthet egy finom szendvics, csoki, vagy egy frissítő ital egyaránt – azért vigyázzunk: nehogy elhízzunk! Buszra várás esetében egy izgalmas újság is elvonhatja a figyelmünket arról, hogy rágyújtsunk. Ez a két dolog – a gőzfürdő és a masszázs – a költségesebb oldala az első három hétnek, mert a továbbiakban már csak egy kis mozgást kell végeznünk kiegészítésként, ami lehet futás, biciklizés, vagy bármi más testmozgás. Egyetlen elengedhetetlen dolog van még, amit kevesen tudnak. Egy szál cigi elszívásával 100 mg C-vitamint veszítünk el a szervezetünktől – ez nagyon sok - , amit pótolni kell! Így a mágikus három hétben, ami után remélhetőleg már nem nagyon gyújtunk rá, fokozottan figyelni kell, hogy visszanyerjük az elveszített vitaminokat. Aki nem akar tablettát szedni, igyon csipkebogyóteát – jeges teaként is megállja a helyét - , mert ebben van a legtöbb C-vitamint – több mint egy citromban - , vagy egyen több káposztát és paradicsomot. Ennyi a teendő, és ahogy eltelt a kritikus három hét, és kibírtuk cigi nélkül, innen már csak jobb jöhet. Elkezdhetjük ritkítani a heti három gőzfürdőzést, heti kettőre. Majd heti egyre, valamint a masszőrt is kéthetente elég lesz látogatnunk. Akiben nagy az elszántság, és a kitartás az győzni fog a cigi ellen. Több embernek sikerült ez az életmódbeli váltás és élvezik a füstmentes életet.

Azoknak is van azonban jó hír, akik nem akarnak leszokni a cigiről. A dohányosok nehezebben kapnak el például influenzát, vagy légúti fertőzéseket, mert a cigizés által keletkezett nyákváladék felhozza a nem kívánt baktériumokat, szóval egy pont jár a dohányosoknak is, akik örömüket lelik a cigarettában, például az étkezés után, esetleg a reggeli kávé mellett, vagy éppen a szexuális együttlétet követő ágyban való füstölgésben.

Kapcsolódó anyagok:

$$3290$$

$$2207$$

$$2104$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top