Gondolkozz zölden!

2009. 04. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Greenpeace az a szervezet, amiről már mindenki hallott. Vannak, akik támogatják, vannak, akik egyszerűen kötekedő bolondoknak tartják őket. Mert látványos akcióik bizony nem mindennapiak: kikötözik magukat a vonatsínekhez, fákhoz bilincselik magukat, hajóikkal „megtámadják” a környezetromboló létesítményeket – kiabálnak leginkább –, és egy-egy műsorszámuknak általában a rendőrség vet véget. S ha éppen beléjük botlunk valahol, akkor leginkább bosszantóak – feltartanak, akadályozzák hétköznapi életünket –, még akkor is, ha elméletben egyetértünk céljaikkal. Kik is ezek az aktivisták, és mit miért tesznek!

A Greenpeace egy nemzetközi szervezet, mely a világ 41 országában rendelkezik irodával. Ezek együttműködve biztosítják az erőt ahhoz, hogy a Greenpeace szembeszálljon a szennyezőkkel, és a változtatásra bírja őket, ha szükséges. Magyarországon 2002 júniusában nyitotta meg első irodáját, és a bécsi regionális központhoz tartozik. A kilenc magyar munkatárs tevékenységét közel 30 000 adományozó és 4-500 aktivista segíti. Ugyanis a szervezet nem fogad el támogatást sem kormánytól, sem vállalatoktól, így meg tudja őrizni függetlenségét, nem befolyásolhatják tevékenységét. Így az adományozók pénzéből tartja el magát, ami sokkal nehezebb, de szerencsére mindig vannak emberek, akik segítenek.

Nemzetközi környezetben a Greenpeace egy erős és működőképes szervezet, amelyik határozottan fel lép, és ott segít, ahol kell. 1971 óta kampányol a környezetkárosítás ellen, amikor is néhány önkéntes és újságíró egy kicsi hajón elhajózott az észak alaszkai Amchitkába, az amerikai kormány földalatti nukleáris robbantásainak helyszínére. A tiltakozásnak ez az erőszak-mentes formája és a hajók a mai napig is fontos részei a kampányainknak.

Hajóikkal a bálnavadászok szigonyai elé állnak, követik őket mérföldeken keresztül, hogy a védett fajokat megmentsék a kipusztulástól. Zászlóshajónk nevét, a Rainbow Warriort (szivárványharcos) egy észak-amerikai Cree indián legenda alapján kapta. A legenda szerint eljön az idő, amikor az emberi kapzsiság beteggé teszi Földünket, s ekkor jelennek meg majd a szivárványharcosok, akik megmentik azt.

De a fő profiljuk nem csak az állatvédelem, hanem az emberek környezetének védelme is. Így a légszennyezés, a talajszennyezés és a vízszennyezés ellen is rendszeresen emelik fel a hangjukat. Tiltakoznak a génmódosított élelmiszerek, az őserdők kivágása ellen, a veszélyes vegyszerek betiltását követelik, és felhívják a figyelmet a megújuló energia használtára.

Mit tett hazánkban a Greenpaece?

Magyarországon, habár még csak 2002 óta van jelen, mégis rengeteg olyan dolgot értek el, hogy élhetőbbé varázsolják környezetünket. Még abban az évben felléptek a Tisza és a Sajó szennyezése ellen, és a verespataki bánya bezárását követelték. Kivonatták az MDGN nevű allergén anyagot a babakozmetikumokból, ezáltal védik a gyermekeink egészségét. 2004-ben több tucat élelmiszergyártót és forgalmazót bírtak rá, hogy garantálják génmódosítás-mentességüket. A fogyasztók tájékoztatására elkészült a GM-mentes élelmiszerismertető füzet. Megakadályozták a Zengő környezetének rombolását, a fakivágásokat. Betiltatták a kormánnyal a génmódosított kukorica magyarországi termesztését. 2006-ban elkezdődött a StopSzmog kampány, amely a budapesti levegő szennyezettségének csökkentésére próbálja meg felhívni a döntéshozók figyelmét. Találtak olyan élelmiszereket a boltok polcain, amiben génmódosított alapanyag volt, de erre a csomagoláson nem hívták fel a figyelmet a gyártók.

Egyre több a légúti megbetegedésben szenvedő gyerek. Ezt a rossz folyamatot szeretnék megállítani a civil szervezetek. 2008. szeptemberében a KVvM úgy döntött, hogy módosítja az eddigi szmog riasztási küszöbértéket. Idén ősztől már nem csak a kén-dioxid és a szálló por együttes határérték túllépése esetén kell riasztást elrendelni, hanem ha a szálló por önmagában is átlépi a határértéket. Ennek köszönhetően volt a szmogriadó is Budapesten, nem olyan rég.

Ez a lista nem teljes, a Greenpeace rengeteg dolgot tesz még azért, hogy egészséges környezetben nőjenek fel a gyerekek, és ne mérgezzenek minket a vállalatok egészségtelen veszélyes anyagokkal.

Ha legközelebb az utcán sétálva megállít egy Greenpeace aktivista, hagyjuk, hadd mondja el, mit tesz a szervezet azért, hogy tisztább életünk lehessen. Utána mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy szán-e a környezet megóvására valamennyi pénzt, vagy csak megszívleli a mondandójukat.

Már az is elég lenne, ha a Greenpeace jelmondata szerint élne mindenki: "Ha kivágtuk az utolsó fát, megmérgeztük az utolsó folyót és az utolsó halat is kifogtuk, rájövünk, hogy a pénz nem ehető.”

 

Kapcsolódó anyagok:

$$3288$$

$$1913$$

$$2734$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top