Lesni mások életét

2009. 09. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2002-ben az országos kereskedelmi csatornák üzentek hadat egymásnak valóságshow-ikkal. A Tv2 egy külföldön megalkotott műsor jogait vásárolta meg, az RTL Klub pedig előállt egy hasonló, ám saját formátummal. A lényeg ugyanaz volt: egy luxusházba bezárt civilek mindennapjairól szóló összefoglalókat sugároztak naponta akár többször is. Láthattuk őket kabátban, meztelenül, maszatosan vagy a zuhany alatt. Ami izgalmas volt sokak számára, hogy minden lépésüket figyelhettük és a hétvégi kiszavazások során még befolyásolhattuk is a jövőjüket játék menetét, a játékosok jövőjét. Népszerűségüket a hatalmas nézettségi adatok igazolták. Alig akadt olyan film világhíres sztárokkal a főszerepben, amely képes volt versenyre kelni a nevesincs emberek alvási-, tisztálkodási- vagy szexuális szokásaival.

Gyorsan kiderült, hogy Magyarországon hamar unalmasak lesznek a nézők számára az egyszerű emberek. A tévés szakemberek igyekeztek javítani a nézettségen, ezért az éppen aktuális celebekkel töltötték meg a kényelmes lakosztályokat. Például a Survivor, amely túlélőt jelent, hiába volt izgalmas és drámai, gyorsan elfelejtődött, ha nem sztárok ették a bogarakat vagy szenvedtek a földön alvástól.

A különleges helyszínek és helyzetek mellett népszerű maradt a mindennapi élet bemutatása is,  feltéve ha a főszereplő nem hétköznapi. Győzike, Galambos Dorina, Hargitai Bea mindennapjait és őrülten izgalmas kalandjait követhettük hétről hétre. A legújabb ilyen típusú műsor az RTL Klub Vacsoracsatája, amely szintén ebbe a műfajba tartozik és a Celeb műszak, amellyel a Tv2 száll versenybe a nézettségért.

A Vacsoracsata malőrje volt, az a fogás, hogy az első sztárcsapat után megpróbálta civilekkel tovább vinni a műsort. Annyira nem sikerült a próbálkozás, hogy hiába hívtak újra celebeket a felvételekhez, elvesztették a nézettségi versenyt a konkurens csatorna Hal a tortán-jával szemben, ahol elsőre felismerték, hogy az ország legalább közepesen ismert sztárok szerencsétlenkedését akarja látni.

Ha külföldre tekintünk ott is hasonlóan népszerűek ezek a reality show-k. Amerikában sokkal tovább tartott az „egyszerű” emberek érdekessége. A műsorok témája azonban sokkal színesebb volt. A már ismert dzsungeléleten kívül kalózhajón, katonai bázison, farmon és hotelben is éltek és versenyeztek a szereplők.

Sok évad után azonban mindenütt a világon a hírességek lemosták a nép gyermekét és magas honorárium ellenében hajlandóak veszekedéseket provokálni és túldramatizálni a legegyszerűbb helyzeteket is. Az elmúlt időkben a celebeknek új típusa alakult ki: nem tudjuk honnan jöttek, mit csináltak, de látjuk őket nap mint nap a tévében, smink nélkül, pizsamában, wécén duzzogva, akár önmagukból kifordulva. Sokaknak ez elég – sőt kifejezetten szórakoztató – így mi más várhatnánk?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top