Mitől fáj a fejed? – Meglepő okok

2011. 07. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hasogat, nyilall, lüktet – automatikusan nyúlsz a fájdalomcsillapítóért, hogy elűzd a fejfájásod. A gyógyszer azonban csak ideiglenes megoldás, sokkal többet ér kideríteni az okot, és így venni elejét a következő migrénes rohamnak.

Íme néhány meglepő fejfájás kiváltó:

Fodrász

Hihetetlen, de igaz. Egészen pontosan az a természetellenes póz okolható a fejfájás kialakulásáért, melyben a fejünket tartjuk amíg mossák. Miközben a fejünket hátrahajtjuk, egyes idegpályáink nyomás alatt vannak. A fájdalmat nem azonnal érezzük, 1-2 nap múlva jelentkezik.

Ugyanez történik akkor is, mikor a telefont a vállunkkal szorítjuk a fülünkhöz, vagy hosszabb ideig ülünk háttámla nélküli széken.

Köhögés

Ha már fáj a fejünk, és köhögünk, az sokkal rosszabbá szokta tenni az állapotunkat. Ám létezik a fejfájásnak egy olyan fajtája is, melyet kifejezetten a köhögés, tüsszentés, orrfújás vált ki. A fejfájások körülbelül 1%-áért felelős, és a férfiaknál gyakrabban fordul elő.

Az ok a nyomás, ami ilyenkor az agyat éri. A fájdalom olyan, mintha kést forgatnának a koponyánkban, és néhány másodpercig, percig tart, különösen a tarkó táján szokott erős lenni.

Futópad

Az egyetlen elfogadható indok, hogy kihagyd az edzést? A megerőltetés miatt fellépő fejfájás. A fizikai erőkifejtés, mint amilyen a kocogás vagy tempós gyaloglás a futópadon a feji és nyaki erek megdagadásához vezethetnek, ami nyomásnövekedéssel jár. Ilyenkor erős fájdalom léphet fel a fej bármely részében. A migrénre hajlamosak szoktak panaszkodni rá.

Ilyen esetben lehet, hogy a futópad helyett érdemesebb például az úszást választani. Habár kicsi az esélye, hogy komolyabb baj legyen, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha hirtelen erős fájdalom nyilallik bele a fejünkbe.

Gépsonka

Számtalan ételről elmondható, hogy megfájdíthatja a fejünket, de közülük is kiemelkedik a gépsonka. Tyramint és mindenféle tartósítószereket tartalmaz, melyek növelik a vérnyomást a fejben, fájdalmat váltva ki.

A hozzáadott anyagok által kiváltott fejfájások egyik jellegzetessége, hogy általában a fej mind a két oldala fáj tőlük.

Lófarok

Általában néhány órán belül jelentkezik, annak köszönhetően, hogy miközben szorosan összekötjük a hajat, a fejbőrt is húzzuk, irritáljuk.

Szex

Fáj a fejem, ma ne drágám! Igen ám, de van egy olyan fejfájás is, ami orgazmus közeli állapotban támad. Dán kutatások szerint az emberek 1,3%-át érinti, és a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél. Nem tudni, pontosan mi okozza, a feltételezések szerint a fejben megnövekvő vérnyomás a ludas.

Amennyiben szokatlan idegességet, álmosságot, beszédkészség romlást, vagy nyelési problémákat, netán egyensúlyzavart, a test egyik oldalán zsibbadást is észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, lehet, hogy stroke-ról van szó.

Forró zuhany

Olyan jól esik egy forró zuhany! Csakhogy van, akinél pont ez váltja ki a fejfájást. Úgy vélik, hogy a hőmérsékletkülönbség megváltoztatja a vérnyomást, és ennek következtében jön létre az éles, nyilalló fájdalom, ami a kezdetétől számítva olyan fél-egy perc múlva tetőzik. Szerencsére nem szokott sokáig tartani, nagyjából 5 percre kell számítani.

Vigyázat, nemcsak a zuhany, de egyéb hirtelen hőmérsékletváltozás is kiválthatja a fejfájás eme formáját, például egy jégkrém a nyári kánikulában.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top