Beszív, kifúj...

2009. 05. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bordaközi izmok, összehúzódása megemeli a bordákat, a rekeszizom ezzel egy időben, miközben összeúszódik, lelapul. Mindkét működés együttesen növeli a mellkas térfogatát, és vele a tüdőt kitágítja. A kitágult tüdőbe a levegő benyomul. Ez a belégzés. Az izmok elernyedésekor a mellüreg és a tüdő megkisebbedik. A tüdő összenyomódása kipréseli magából a levegőt. Ez a kilégzés. Kilégzés után szünet van. A belégzés, kilégzés, és szünet együttesen a légzés.

A mellüreg tágulásakor a benne lévő levegő ritkul, s erélyes szívóhatás jön létre. A mellüreg szívó hatása elősegíti a vérnek és a nyiroknak a nagy és kisvérkörben való haladását. A légzés szabályosan, ütemesen ismétlődik. Ütemét akaratlagosan befolyásolhatjuk. A légzést 1-2 percnél tovább azonban nem tarthatjuk vissza.

A légzőközpont a nyúlt velőben van. A központi idegi és nedvi úton kerülhet ingerületbe. Erős nedvi inger a szénsav.

A belélegzett levegő összetétele jelentősen eltér a kilélegzett levegőtől. A kilélegzett levegőben kevesebb az oxigén, és több a széndioxid, vagyis a tüdő légzéskor oxigént vesz fel és szénsavat választ ki. A gázcsere a vér és a sejtek közötti bonyolult folyamat, számos sejt részvételével történik.

Az újszülött percenként körülbelül 60-szor, a felnőtt körülbelül 10-szer lélegzik. Magzati életben a gázcsere az anyai szervezeten keresztül, a méhlepényen áttörténik. A magzati tüdők nem működnek, teljesen elégtelenek, és kisvérköri keringés sincs.

Születés után a köldökzsinór elzáródásával megszakad az összeköttetés az édesanya és a csecsemő szervezete között, és így felhalmozódik a szénsav, amely, mint a légóközpont ingere, kiváltja az első levegővételt. A légzés megindulását az újszülött hangos sírása jelzi.

Csecsemőknél a légzés hasi jellegű, mert elsősorban rekeszével lélegzik. Ugyanakkor felületes, mert a has gyakran puffadt, a hasi szervek és a rekesz magasabban állnak. A csecsemő mély légzést végezni nem tud (légzőizmai még gyengék, fejletlenek), ezért bármilyen légzési nehézségre szaporább légzéssel válaszol.

Amikor a csecsemő már fel tud ülni, főleg ha járni is kezd, a hasi szervek lejjebb szállnak, a mellkas laposabb lesz, megnyúlik, a légzés mellkasi és hasi jellegűvé válik.

Kapcsolódó anyagok:

$$2441$$

$$3025$$

$$2032$$

$$2431$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top