Woodoo szertartások

2009. 05. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok spiritualista egyet ért a woodoo vallás filozófiájával, miszerint véletlenek nincsenek. A woodoo képviselői hisznek abban, hogy minden mindennel összefügg, vagyis ha egy dolog változik, az egy másik tényezőben is változást redukál. A vallás másik fő tézise: nem vagyunk különállóak, hanem mindannyian Isten egy részét őrizzük magunkban. Azaz, ha valami rosszat teszel egy embertársaddal, ugyanaz visszaüt rád (más filozófiában ez a karma), mivel egymás lelkeinek tükörképe vagyunk. Ezen felül a woodoo hit szigorú tabuk (tiltott dolgok) alapján működik. Amennyiben valaki ezeket a szabályokat megszegi, a woodoo papok megbüntetik, elátkozzák és kiközösítik. A vallás filozófiája és a tabuk mind visszatartó-erőt képeznek tagjainak, ezért is beszélhetünk nyugodt népről Haiti szigetén. A woodoo törzsek szertartásaiban igen kevesen részesülhetnek, ám a bennszülöttek egy része turisták számára megrendezett rituálékat végeznek. Vagyis pénz reményében eljátsszák nekik a rítusokat (ne feledjük, a világ egyik legszegényebb országáról van szó...). Az emberi fejlődés index – Human Development Index, HDI – alapján Haiti rendkívül alacsony fejlettségi szintű ország (a HDI vizsgálja az országban születéskor várható élettartamot, az írástudást, az oktatást, az életszínvonalat és a jólétet). Érdekes módon a legtöbb információt a fekete mágia gyakorlatairól, ezen belül a woodoo babák készítésének rítusairól olvashatjuk . A babák régen háncsból, viaszból készültek, ma egyszerű posztó is megteszi. A rengeteg leírás közül nem lehet eldönteni, hogy milyen alapanyagok szükségesek a készítéskor, de lehet kenyérmorzsa, zsír és viasz egyvelege vagy levendula, rozmaring és só keveréke stb.

Készítése:

Szerezz egy nyulat, ha nincs, jó lesz a tyúk is. Vágd le az állatot, fogd fel a vérét. A baba tömőanyagát (gyapotot, szalmát, kenyérmorzsát...) tedd a vérbe, hadd fesse szép vörösre. Most varrd bele a babába a belsejét, de vigyázz, csak pamutszálat használhatsz! Ha az illetőt, akiről a babát mintáztad, kínozni akarod, szerezz gombostűt, vagy kaktusztüskét. Ahol a babába szúrod a tűt, ott érez majd fájdalmat az ellenséged. Ha a fejébe vagy nyakába szúrsz, akár meg is halhat. Ha a baba nyaka köré fekete zsinórt is tekersz, akár meg is fulladhat. Ha a tűvel átszúrt babát fekete kereszttel, vagy égő fekete gyertyával az áldozat ajtaja elé teszed, a rontás még hatékonyabb lesz.

A haiti hitvallás rendkívüli figyelmet fordít a szemre, a legborzalmasabb rontás a szemmel-verés, vagyis a szuggesztió (befolyásolás, sugalmazás). A woodoo papok és papnők előszeretettel alkalmazzák e rontást, ami ellen pap, tömjén vagy gyertya nyújt védelmet.

A rontások főbb fajtái:

Bűnös érzéseket kelt, Irigység és gyűlölet érzését kelti, Kellemetlenségeket okoz: meggátolja, hogy a megrontott személy véghez tudjon vinni bizonyos dolgokat, például megrágni az ételt, Betegséget okoz, Halált hoz a kiszemelt áldozatra, Megfoszt a gondolkodásra való képességtől, értelemtől, Kárt okoz a javakban.

Természetesen nem arra tanítjuk a kedves olvasóinkat, hogy milyen módon hozhatnak rontást embertársaikra, mivel egy woodoo szertartáshoz szakavatott papok és papnők szükségesek, akik a woodoo baba elkészítése előtt tüzetesen megvizsgálják a kiszemelt áldozatot, nehogy ártatlan ember essen a szertartás áldozatául. A szemmel-verés pedig nekünk, „földi halandóknak” elég ha kimerül egy csúnya tekintetben, hiszen abból is érzi, tudja a másik, hogy rossz fát tett a tűzre. A woodoo varázslatoknak félelmetes hatása is lehet, ezért jobb nem bolygatni a természet rendjét és jobb a haiti bennszülöttek nyugodt vérmérsékletét követni. Ne feledjük, egymás lelkeinek tükörképe vagyunk!

Kapcsolódó anyagok:

$$3441$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top