Alice Csodaországban (x)

2010. 02. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A világ több mint száz nyelvére lefordították, számtalan átdolgozása látott napvilágot, nem csak a gyermekek örömére.

A humorral és csodák sokaságával átszőtt történet alapja a korabeli Anglia leegyszerűsített, némi abszurditással fűszerezett képe és ma már ugyan kevesen tudnak róla, de minden egyes szereplőnek külön jelentősége van, a történet pedig sokkal több, mint egy átlagos csoda mese. A szereplőket a környezetében élő, valós személyekről mintázta az író, melyeknek tulajdonságait egy kicsit felnagyítva, eltúlozva jeleníti meg. Saját magáról sem feledkezik meg, hiszen Dodo strucc képében őt tisztelhetjük. Gyermekkori dadogását és nevének kiejtésében rejlő nehézségeit öntötte így formába, gúnynevét pedig egy strucc képének adományozta.

Alaptörténete egy bűbájos kislány álombéli kalandozása a csodák országába, ahol semmin sem kell meglepődni. Alice álmában egy nyuszi után eredve, olyan országba jut, ahol különböző szerek hatására, hol nagyon parányivá, hol óriássá változik.

Mint ahogy a mese minden mozzanata ígér valami különlegeset és felemelőt, ez csak egy aprócska csepp a tengerben. Csodaország szereplői rendre különleges tulajdonságokkal felruházott alakok, melyekkel Alice sokszor abszurd beszélgetésekbe bonyolódik, például a kioktatásáról jellegzetes hernyóval vagy a Szív királynővel.

A nem kis fantáziával és megdöbbentő fordulatokkal ellátott alkotás több párhuzammal is rendelkezik a szintén népszerű A.A. Milne, Micimackó c. művével. Azon túl, hogy mindkét mű tréfás szófordulatokban, szójátékokban bővelkedik, a szereplők jellegzetessége sem mellékes. Míg Carroll valós szereplőket vonultat fel, addig Milne a gyermekszoba játékait „éleszti fel” és fűszerezett, ínyenc humorral karba öltve egyszerű, de nagyszerű történetet alkot. A szereplők egytől-egyig jellegzetes tulajdonságokkal bírnak, félreérthetetlenül különlegesek. Nem véletlen, hogy mindkét alkotás olyan magaslatokba szárnyal évtizedek óta, hogy kevés vetélytárs ér a nyomukba.

Lewis Carroll klasszikusához több kötetnyi magyarázat is társul, hiszen az irodalomtudósok előszeretettel boncolgatták a történetet, a szereplőket. Ennek ellenére titokzatossága és egyedisége még mindig körbeveszi az alkotást, fénye nem halványul. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Tim Burton siker várományos alkotása, mely az Alice Csodaországban egy újabb filmbéli változata. Az előzetes információk alapján minden eddigi feldolgozást felülmúl. Elképesztő látványvilággal, új technikai elemek bevetésével elevenedik meg ismét a történet, melyet kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek.

Alice története könyvben megvásárolható a Book.hu webáruházban, most -15% kedvezménnyel!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top