A dundik tovább élnek?

2009. 08. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezt a vizsgálatot nem pár év alatt végezték el, hanem alaposan utánajártak, és 12 éven keresztül folyt a kísérlet. Időt és energiát rááldozva 50 ezer embert vizsgáltak, akiknek az életkora 40 évestől a 79 éves korig való intervallumban elszórtan helyezkedett el. A résztevőket testtömeg-index alapján csoportokba kategorizálták be, így négy blokk alakult ki. Voltak a 18,5 alatti testömeg-indexxel rendelkező versenyzők, akik a sovány címen képviseltették magukat. A 18,5 és 25 közöttiek neveztek a normál futamra, a 25-30-asokat enyhén túlsúlyosnak válogatták be. Végezetül, pedig a 30 feletti indexesek képviselték a túlsúlyos embertársaikat.

A testtömeg- indexünket könnyen mi magunk is kiszámolhatjuk. Nem kell hozzá más, mint a kilogrammban mért testsúlyunk, és a méterben meghatározott magasságunk pontos értéke. Például ha valaki 60 kg, és 1,72 méter magas, akkor a 60-at elosztjuk az 1,72 négyzetével. Jelen esetben a kapott összeg: 20,28, ami a normál kategóriába sorolható.

Miután kiderült, hogy a negyvenes kor felett élő dundibbak tovább élnek, értelemszerű, hogy felvetődött a kérdés: miért érnek meg alacsonyabb kort a soványabbak? Először az a válasz adódott, hogy a soványabb testalkatúak körében sok a dohányos, és a beteg. Ám miután ezeket az embereket kiszűrték a soványabbak közül, még mindig nem kaptak választ. Még akkor is azt az adatot kapták a felmérések után, hogy az említettek kiszűrésén túl is a sovány emberek kevesebb ideig élnek.

Erre a kérdésre nem találtak egyértelmű választ. Feltételezik a japán tudósok, hogy az ok nem másban rejlik, mint abban, hogy a dundibbaknak a szervezetük erősebb, és ellenállóbb. Hiszen szerintük egy vékony testalkattal rendelkező, negyvenéves korában járó ember nehezebben birkózik meg egy betegséggel, mivel ilyen időszakban nincsenek tartalékaik, amit betegségük ideje alatt felélhetnének.

E cikkel csupán megnyugtatni és bíztatni szeretnénk negyvenes éveikben járó donnáinkat, hogy nem bűn ebben korban kicsit felszedni, mert ez csak jól jöhet. Ha legközelebb lelkiismeret furdalásotok, irigylő érzésetek lesz egy vékonyabb hasonlókorban lévő ember láttán, jusson eszetekbe ez az írás! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top