A vizek meghódítása

2009. 07. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem szükséges motorcsónak, hogy a bevállalósak kipróbálhassák  ezt a sportot. Csak fel kell keresni a hozzánk legközelebb eső elektromos árammal működő kábelpályát, ahol a kábelekre csatlakoztatott kötelek segítségével, vontathatjuk magunkat a tavakon. Különböző lehetőségek közül választhatunk: Váltható tanuló jegy, fél órás, 1-2 órás, napi, és szezon bérletek. Van, ahol az árban az oktatás is beletartozik az első próbálkozásoknál, van, ahol külön fizetendő. Aki komolyan gondolja a sportot, ajánlom figyelmébe az oktatókat. Hosszú távon spórolhatunk vele, mert fél óra alatt az alapokat elmagyarázzák, és onnan csak próbálgatni kell. Ellentétben a haverokkal, ismerősökkel, akik úgy hívnak el, hogy profi vagyok, majd én megmutatom, hogy kell, annak csak bukdácsolás lesz a vége.

Felszerelést is biztosítanak a pályán, amit a jegyár magába foglal. Ez egy deszkából, mentőmellényből, vagy akár vízisí lécből, esetleg ha hideg a víz, neoprém ruhából áll. Akik már merészebbek, és ugrásokkal, vagy akár elemekkel próbálkoznak, azoknak már a felszerelése kötelezően kibővül egy bukósisakkal.

E sportnak atyját nehéz meghatározni. Van, aki azt mondja, hogy egy amerikai egyetemista srác volt, aki magának készített egy deszkát a nyolcvanas évek közepén. Van, aki meg azt vallja, hogy szörfösök találták ki, amikor nem volt megfelelő hullám számukra. A kilencvenes években már megkezdte a világhódító hadjáratát, az extrém sportot kedvelők körében nagy sikerrel. Sokan úgy vélik, akik fiatalabb korukban gördeszkáztak, azoknak könnyebben megy. Van benne valami!

Az első próbálkozás - csak megnyugtatás végett - az esetek 80%-ában nagy csobbanással ér véget, közvetlenül az indulópad előtt. Kevés az a tehetség, aki elsőre kiáll indulásnál. Ha sikerült elrajtolnunk, ne örüljünk előre, mert onnan kezdődik a kanyarodás művészete, amit bóják kihelyezésével könnyítenek. Ebbe már hamarabb bele lehet jönni, mint a startba. Aki ezeken az akadályokon túl van, annak már csak egy dolga van, ami nem más, mint élvezni a vízen való felemelő siklást. Ez 25 km/h sebességről akár 40-60 km/h sebességig is felkúszhat. A bevállalósak tovább mennek erről a szintről, és megcélozhatják az ugratókat, és a slidereket.

Végezetül, akik kedvet kaptak, választhatnak a Magyarországon lévő pályák közül: Budakalász-Omszki tó, Dunaharaszti-univerzum kemping, Velence-Velencei tó, Kecskemét- szabadidőpark, Siófok- szabadifürdő Siotour Kemping, Balatonfüred- Kemping, Vonyarcvashegy - Keszthelyi-öböl, Győr - Ikrényi tó, Szeged - Sun City, Nyíregyháza - Levelek strand, és nem utolsó sorban Abádszalók - Animal wake park. A Tisza tavon elhelyezkedő abádszalóki pályáról sokan azt mondják, aki ott elsajátítja a csúszás művészetét, az bárhol megállja a helyét. Ennek oka az, hogy a természetes hullámokat párosítják a motorcsónak által keletkezett hullámokkal, így ha azokon a hullámokon megtanulnak a bátor vállalkozók deszkán maradni, sehol nem maradnak szégyenben.

Kapcsolódó anyagok:

$$4144$$

$$418$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top