Divatteremtők 1.

2009. 04. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A híres Vouge magazin készített egy összeállítást, amelyben 1910-től számítva egészen mostanáig számba vette a világ legjobban öltözött hírességeit. Azokat, akik stílusukkal, egyéniségükkel és eleganciájukkal divatteremtők voltak, akikre így vagy úgy mindenki szeretett volna hasonlítani.

1910-ben Gladys Coopert választotta a Vouge legjobban öltözött hírességnek. Klasszikus, elegáns stílus volt jellemző Gladys-re. Tökéletes szabású kosztümökben jelent meg, no és természetesen mindig hozzáillő kalapban. A Vouge magazinban Molyneux és Reville modelljeit viselte.

1930-ban Marina, görög hercegnő volt a divat diktátor. Korának legutolsó divatját követte, klasszikusan elegáns stílusban öltözködött, az akkoriban leghíresebb tervezők, Worth és Molyneux modelljeiben pompázott.

A ’40-es évek botrányhősnője, Wallis Simpson az évtized divat és a szabad szelleműség ikonja volt. Egy Ernest Simpson nevű hajóügynök mellett élte az átlagos feleségek hétköznapi életét, amikor is 1931-ben hihetetlenül romantikus fordulatot vett az élete – szerelem szövődött közte és VIII. Edward herceg között! A románc olyannyira komolyra fordult, hogy Edward herceg Wallis szerelméért lemondott Anglia trónjáról, hazáját is örökre el kellett hagynia – ám feleségül vette gyönyörű szíve hölgyét. Nem csoda hát, hogy ’40-es években a szépséges Wallis-ra szeretett volna minden nő hasonlítani – hátha herceget fognak – sosem lehet tudni! A hölgy egyébként visszafogottan, elegánsan és mindig kifogástalanul jelent meg mindenhol. Esküvői ruháját, a híres-hírhedt szürke-kék összeállítást az akkoriban méltán híres Mainbocher álmodta meg számára.

1950-ben Margaret angliai hercegnő tulajdonképpen úttörő volt – elsőként foglalkoztatta a divat a konzervatív és időnként nem túl jó ízléssel megáldott királyi sarjak között. 1947-ben az ő hatására újult meg a Dior ház arculata. Később valahogyan édesanyját is rábírta arra, hogy Dior modellekben mutatkozzon. Ugyanebben az évtizedben az ismert Hollywood-i csillagért, Grace Kelly-ért is herceg érkezett fehér lovon. Rainier monacoi herceg vette őt nőül. Grace menyegzői ruháját Helen Rose Hollywood-i tervező készítette – amely a fűzőjénél 125 éves csipkebetéttel volt díszítve! Hát persze, hogy ő is divatot teremtett ruhatárával!

A ’60-as évek példaképe a törékeny, légiesen gyönyörű Audrey Hepburn lett. Eleganciájával, finom mozdulataival, kedves és közvetlen személyiségével ez nem is lehetett volna másképpen, hiszen elragadó stílusával kitűnt pályatársai közül. Az akkor még szintén pályakezdő Givenchy azonnal felfigyelt rá, 1952-ben személyesen is megismerkedtek. Audrey a „Római vakáció” című filmjéhez Givenchy-től kért ruhákat. A többi pedig már legenda – hiszen ezzel kezdetét vette egy igen hosszú és gyümölcsöző együttműködés és egy tartós, igaz barátság. Ettől kezdve Givenchy készítette Hepburn összes filmjének kosztümjét, sőt privát kollekcióját is.

 Kapcsolódó anyagok:

$$3157$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top