Éljen a rokokó!

2009. 07. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

A legjobban, a Japánban az 1980-as években megszületett és ma virágkorát élő Lolita stílus őrizte meg a rokokó jegyeit. Bár a szoknyák az 1800-as években mindig hosszúak voltak, és Lolita-lányok esetében legtöbbször térd alatt végződnek, mégis, egyértelműen a rokokó stílusjegyeit mutatják. Elegánsak, igényes anyagból készülnek, bő abroncsos szoknyával és szűkebb felsőrésszel rendelkeznek, nem ritkán csipkével díszítve. Ez a Loliták körében nem ünnepi, hanem hagyományos hétköznapi viselet.
Limi Feu japán divattervezőnő az abroncsokat ültette át a 2009/2010-es tavasz-nyári kollekciójába. Az egyszerű fehér ingekre és pólókra nadrágtartószerűen kapcsolódó fekete abroncsokat nem tudjuk elképzelni, milyen eseményeken lehetne hordani.
A Dolce & Gabbana is visszanyúlt a rokokóhoz legújabb, ősz-téli modelljei egy részében. Buggyos ujj, szűk felső és abroncsos szoknya a nők számára, megspékelve Marilyn Monroe arcképével, a férfiaknál a kabátok és zakók díszítettsége, a gombmegoldások utalnak a stílusirányzatra.

Az abroncsos ruha megjelenik a Fendi idei tavasz-nyári összeállításában is. A fűzőt egy vastag és jellegzetes övvel helyettesítették a tervezők, a szoknyák általában térd fölé érnek, és fordított harang alakot öltenek. A csipke és tüll egyéni és kreatív felhasználásának lehetünk szemtanúi.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a Prada tavasz-nyári ruháit is, melyek a rokokót talán az eddigiekhez képest a legelegánsabb és egyben hordható formában hozzák el nekünk. Az abroncsos szoknyák a V-alakban nyitott vonalra emlékeztetnek, csak az alsószoknya hiányzik alóluk. Az első két szoknya nyakkivágása a rokokó második felében jellemzőekre hasonlít.

Azt, hogy ki mit kíván felhasználni öltözködésében a rokokó divatvilágából, minden döntse el maga, annyi biztos, hogy a nagy divatcégeket éppúgy megihlette a kor szelleme, mint a japán Lolitákat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top