Feles bukta

2009. 02. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: A tésztához: 350 ml tej, 30 g élesztő, 50 g porcukor, 250 g finomliszt, 250 g rétesliszt, 4 g só, 1 db tojás, 90 g vaj.

A töltelékhez: ízlés szerint lekvár, túró töltelék, gyümölcs.

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit. A felmelegített tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt. (Itt én bevetettem a kenyérsütő gépet, és elkészíttettem vele a tésztát, ami így jócskán lerövidítette a munkámat.) Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az edény oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni. Lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után kis négyzetekre vágjuk.

Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket, kicsit összenyomjuk. A vajat felolvasztjuk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntjük. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A tepsi mindenképpen magas peremű legyen, így felemelkedik szépen a bukta. Azért "feles" a neve, mert fele sima liszt, fele rétesliszt kell hozzá.

Köszönjük szépen Pappné Veronikának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top