Gyűjts csipkebogyót!

2009. 10. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Napi két-háromcsészényi csipkebogyótea fedezi az ember átlagos C-vitamin-szükségletét. A csipkebogyó C-vitamin-tartalma- a fajától és az érettségi fokától függ.

Bioflavonoid (P-vitamin) is van a csipkebokor termésében, ez a hajszálereket erősíti, gátolja a C-vitamin bomlását.

A csipkebogyó a vitaminokon kívül jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. A magnézium – a természetes immunitásfaktoron, a properdinen keresztül – fokozza a szervezet védekező erejét, növeli a szellemi teljesítőképességet, és a stressztűrő képességet, rák- és infarktus megelőző hatása van. A magnéziumhiány ingerlékenységet, izomremegést, izomgyengeséget, izomgörcsöt, szédülést, depressziót okoz.

A csipkebogyó teát készítheted forralással, és áztatással. Két kávéskanálnyi csipkebogyót, vagy csipkehúst tegyél egy csésze lobogó vízbe, kis tűzön forrald 3 percig, majd hagyd állni egy fél órát, közben a bogyókat nyomd szét, és szűrd le. Vagy, ugyanebből a mennyiségből a csipkebogyót, vagy a csipkehúst, forró vízzel önts le, 6-8 órát hagyd állni, és szűrd le. Vagy estétől reggelig 2 deciliter állott vízben áztasd a csipkehúst, másnap reggel a leszűrt teát mézzel édesítve idd meg. Csipkebogyóteából napjában ne igyál többet két három csészénél - figyeld meg a saját tűrőképességedet, nehogy „túlstimuláld” magad!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top