Hálószoba

2009. 11. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a háló kialakításának, mert úgy gondolják, úgyis csak alvásra használják. Fontos, hogy lehetőleg már a lakás kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a hálószoba nyugati fekvésű legyen. Az alvásban ugyanis zavaró lehet, ha már korán reggel a vakító napfényre ébredünk. Ha csak kisebb garzont tervezünk, akkor pedig gondoljunk arra, hogy egy elkülönített részt ki tudjunk alakítani az ágyunknak. Ezt megoldhatjuk bármilyen térelválasztóval, ami lehet álló polc, vagy akár bambusz szárak, csak fantáziánk és a lakás adottságai szabhatnak határt.

Mielőtt berendezkednénk, nem mindegy milyen színt választunk a falakra. Lehetőleg kerüljük el a pirosat, sárgát vagy narancsot, mivel ezek a színek inkább élénkítenek, fokozzák az agyműködést, ezért kevésbé alkalmasak a nyugalom megteremtéséhez. A meleg, földszínek viszont nyugtatnak, mint például a mélyzöld, sötétkék, gesztenyebarna, vagy a manapság egyre gyakrabban használt bordó és padlizsán. A mesterséges fények is hozzásegítenek a megfelelő hangulat kialakításához. Játszunk a fényekkel: helyezzünk el több helyre különböző világító testeket, például a sarokba egy hangulatlámpát, azokhoz a pillanatokhoz, amikor nem szeretnénk olvasni, de még nem alszunk.

Az sem mindegy, hogy az ágyat, mint a hálóhelyünk legfontosabb darabját a szobában hova helyezzük el. Semmiképp se tegyük ablak alá, vagy a bejárati ajtóval szembe. A Feng shui szerint a legideálisabb, ha az ajtótól balra, vagy jobbra tesszük fekhelyünket. A kiválasztásnál, pedig érdemesebb egy tömör, stabilabb darabot vásárolni, mivel annál biztonságosabb.Tükröt sem szerencsés az ággyal szembe tenni, beleértve a tükrös szekrényeket is. Célszerű megfogadni azt a tanácsot, hogy az elektroszmogot gerjesztő tárgyakat kihagyjuk ebből a helységből – ez a tv, rádió, vagy a különféle hi-fi berendezéseket jelenti. Ezek a tárgyak már bizonyítottan sugárzásokat bocsátanak ki kikapcsolt állapotukban is, ami a békés alvást szintén gátolják.

Az egyedi formákon keresztül a textilek és a színek összhangja adja meg a kellő hatást. Szokatlan formák, színek és anyagok – ezzel tudnánk összefoglalni a modern hálószobát. A romantikus stílusnak a modernnel szemben konkrét meghatározója a virágmintás szövetek, fodrok, csipkék sokasága itt különösen törekedni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a színek és minták használatát. A legfontosabb mindig a harmónia kialakítása, így például kellemes látvány, ha a függöny textilje passzol az ágyneműnkhöz.

Kapcsolódó anyagok:

$$5137$$

$$5139$$

$$5211$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top