Házi tejből sajt

2009. 06. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

(Ilike barátnőm receptje)   Két  liter tejbe teszek 1 evőkanál sót, felforralom, ha már jön felfelé leveszem és beleöntöm 2 db citrom levét. Óvatosan fakanállal kevergetem egy irányba, és ha már látom, hogy betúrósodott, teszek rá egy fedőt és kb. 15 percig pihentetem.

  Közben  3 literes fazékra teszek egy pelenkaanyagot /konyharuha is lehet/, gumival az edény falához erősítem, ebbe fogom a sajtot leszűrni. Ha letelt a 15 perc, merőkanállal óvatosan átmerem a keletkezett savóról a masszát /sajtot/ és leszűröm a savót. Ha kész a leszűrés, az anyagot összefogom és összekötöm, majd olyan helyre teszem, ahol ki tud csöpögni, ami még maradt.

Ez kb. 1-1,5 óra. Itt már kezd kicsit keményedni, de még puha. Utána jön a préselés. Egy kisebb szitába beleteszem a kicsöpögött sajtot a ruhával együtt, most lehet bele keverni - óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a sajt -, köménymagot vagy zöldség zöldet vagy amivel ízesíteni akarod.

Ha kész tegyél a tetejére egy keményebb /a szűrő belső méretére kivágott/ lapot és a tetejére lenyomatként egy dunsztosüveget melybe tegyél vizet, hogy legyen súlya.

Szedtem apró kavicsokat, jó sokat, ami belefért az üvegbe és azt használtam nehezéknek. A szitát állítsd egy lábos vagy kis fazékba, hogy le tudjon csöpögni a sajtból a folyadék ha még van benne. Kb. 12 órát hagyd ott és utána kész a sajtod. Este szoktam csinálni és reggelre van finom sajt.

Jó étvágyat kívánok !

Köszönjük szépen Rácskay Zsókának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top