Ideges vagy?

2009. 10. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A maradandó idegesség gyengíti az immunrendszert, és erősen zavarja az idegrendszert. A jogos kérdés: hogyan legyünk gyorsan úrrá idegeinken? Milyen természetes szerekkel lehet a gyenge idegzetünket ismét felerősíteni?

Egyáltalán, mi az idegesség? Körülbelül 100 évvel ezelőtt az idegességet hipochonderek panaszának tartották. Sokan az „előkelő emberek” betegségének nevezték, és azt gondolták, hogy a gyenge idegek az unalom következtében alakulnak ki. Később arra gyanakodtak, hogy az idegesség a modern technika általi túlhajszoltság révén alakul ki.

Ma az orvostudomány az idegességet pszicho-vegetatív zavarként határozza meg. Legtöbbször az idegrendszer reakciója egy helyzetre, amely stresszt vált ki. Egy helyzet, amely negatív hangulatba hoz.

A tipikus szimptómák, amelyek gyenge idegzetre utalnak: A szív gyorsabban ver, a kezek sok esetben izzadságtól nedvesek. A gyomorban émelygés érzet alakul ki. Erős izzadás, reszketés, nyugtalan fel-alá rohangálás, gyors szemmozgás, megváltozott, magasabb hangfekvés, a mimikai izmok rángása, a szempilla remegése, körömrágás, turkálás a hajban, a ruházat cibálása mind jelek, amelyek idegességre utalnak.

Okok: problémák a munkahelyen vagy a családban, félelem előttünk álló beszélgetéstől, vizsgától, döntésektől, hivatásbeli túlterhelés fennállása esetén, vagy a szabadidő helytelen eltöltése is okozhat idegi problémákat. Túl sok tévénézés, időrabló számítógépes játékok, lárma, bioritmus zavarok éjszakai műszak miatt, helytelen táplálkozás, túl sok alkohol, valamint gyógyszerek mellékhatásai is idegességhez vezethetnek.

Mi történik a szervezetben, ha valakinek gyengék az idegei? A vegetatív idegrendszer zavart és gyenge: külső befolyások miatt, mint a stressz, bosszúság, kapkodás, lárma, kimerültség, félelmek, túlfeszítettség. Ezek következménye lehetnek szív- és keringési panaszok, gyomorbántalmak, álmatlanság és fejfájás. Ezzel párhuzamosan azonban kialakulhat az agyban bizonyos anyagok hiánya, melyeket idegtápanyagnak is nevezhetünk. A biokémiában külön ideg-anyagcseréről beszélünk. Aki ebben szűkölködik, annak rosszak vagy gyengék az idegei.

Különösen fontos az erős idegzet számára a lecitin a mindennapi táplálkozásban. A lecitint, ami testünknek szinte minden részében előfordul, de szervezetünk nem állítja elő. Megtaláljuk a tejben és tejtermékekben, kukoricacsírában, napraforgómagokban, lenmagokban, lencsében, borsóban, és a szójában. Innen származik a patikában kapható natúrlecitin granulátum. Reggelente keverjünk belőle 2 evőkanállal a joghurtunkba. A lecitin garantálja, hogy az agyunkban acetilcholin képződhessen. Ez fontos idegi közvetítőanyag. Ha túl kevés van belőle, súlyos idegi zavar lehet a következménye, a szellemi munka gyengül.

Nyugalmunkat és lazaságunkat megfelelő táplálkozással visszanyerhetjük.   Idegeink feljavításához szükségünk van: B1, B2, B5, B6, B12, vitaminokra, niacinra, pantoténsavra, valamint biotinra az idegszövet növekedéséhez és megmaradásához. Folsav kell az egészséges új idegsejtek képződéséhez, magnézium a megnyugtatáshoz.   B1 vitamint a natúr rizsben és a babban találunk, B2-t a tejben, tejtermékekben, a pisztrángban, a heringben, B5-öt a champignonban, B6-ot a dióban, élesztőben, burgonyában, banánban, B12-t a makrélában, túróban, savanyú káposztában, niacint teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérben, pantoténsavat a tejtermékekben és lencsében, folsavat a levél- és gyökérzöldségekben. Magnéziumot szintén a natúr rizs, diófélék, szárított gyümölcsök – datolya, füge, mazsola – tartalmaznak. Mindezek az anyagok megtalálhatók például a búzacsírában.

Mindennapi táplálékunk gyakran nem elegendő idegeink helyrehozatalához. Más fontos intézkedéseket is tegyünk: tartsunk szünetet, a hétvégét fordítsuk pihenésre. Menjünk szabadságra, ha erőtlennek érezzük magunkat. Aludjunk többet, dohányozzunk kevesebbet, igyunk kevesebb alkoholt és feketekávét. Kerüljük a lármát. Ne vállaljunk túl sok feladatot, mondjunk le találkozókat (ha lehet). Tanuljunk meg valami fontosat: nemet mondani!

Jó, ha este egy nyugtató kádfürdőt veszünk, és 8 órát alszunk. Ideális egy citrom-fürdő. Vágjunk darabokra 8 citromot héjastól, pár órára áztassuk hideg vízbe, utána egy szűrőn át nyomjuk a fürdővízbe. Igyunk speciális gyógyfűteát. Idegeinkre nyugtatóan hat a melissza, valeriána, levendula, komló vagy a golgotavirág teája.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top