Jól érzed magad a bőrödben?

2009. 01. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Márknak gondjai vannak. A 10 éves fiúcska igazi mókamester, aki ritmusos-rímes verseket rögtönöz, színjátszó-bohóckodó képességével elbűvöl mindenkit, remekül rajzol, kitűnő tanuló. Most mégis szomorú, mert osztálytársai szerint kövér. A szülők nem értik: mokány, erős fiú, de hogy kövérsége miatt csúfolják? Láttam én is a strandon Márkot, és igazat adok a szüleinek, valóban nincs rajta súlyfelesleg, csak egy vékonyka zsírréteg, de összességében jó ránézni arányos, egészségtől duzzadó testére. Ő mégsem akar levetkőzni nyilvános helyen többé. Fél, hogy kicsúfolják.

Itt tartunk. Olyan világban élünk, ahol már a fiúgyermekek is szégyellni kezdik testüket, ha nem felelnek meg pontosan az aktuális szépségideálnak. Akkor hogyan érezhetnek a felnőttek, az emberek 99%-a: vagyis mindazok, akik nem úgy néznek ki, mint az óriásplakátokon és az újságokban szereplő szépségek?

Fontos a szép test?

Jared Diamond amerikai élettan professzor behatóan foglalkozott az emberi testtel, pontosabban azzal a kérdéssel, hogy az evolúció során hogyan változott testünk. Osztja más kutatók véleményét, hogy számtalan olyan jelzést alakítottunk ki az évezredek során, amellyel testünk egyfajta reklámmá változott át. Ilyen például a férfiak izomzata: az erős test, a látható izomzat jelzi, hogy viselője alkalmas a zsákmány megszerzésére, családja, törzse védelmére. S lám, még ma is elolvadnak a nők, ha izompacsirtákat látnak, még akkor is megbámulják az ilyen férfit, ha azt állítják, fontosabb számukra a férfi lelke, értelme, mint puszta teste.

A nők ezzel szemben a manapság oly sokszor elátkozott zsírpárnáikkal hívták fel a lehetséges partnerek figyelmét arra, hogy egészségesek, szülésre és szoptatásra alkalmasak. Mindkét nemnél megfigyelhető, hogy az arányos testfelépítés, a hibátlan bőr, a szép arc vonzó. Ennek oka az idézett tanár szerint az, hogy ezek jelzik: ez az egyed egészséges, nem szenved betegségekben, nincsenek élősdiek rajta, vagyis képes gondoskodni magáról, s így feltehetően másokról is.

Ma már inkább jelzésértékű – reklám – egy sportkocsi, egy bakszámla, ám láthatóan nem tudunk elvonatkoztatni az ősi reflextől. Mindennapjainkban egyértelműen tapasztalható, hogy a szép emberek előnyben vannak, s a kozmetika, a divat és a plasztikai sebészet ipara szépen profitál mindebből. Míg maga társadalmunk egyede – te meg én, a szomszéd, az eladó, stb. –, inkább csak vágyakozik, költ, szenved testileg és lelkileg is egyaránt.

Merthogy a szép test fogalma alaposan megváltozott. Ráadásul nehéz, vagy lehetetlen megvalósítani. A hagyományosan szépnek tartott női test teltkarcsú, vagy inkább kövér, húsos bögyös-faros teremtés, amely ideált a legtöbb nőnek nem esne nehezére elérni, hiszen a női test ilyennek van alapvetően megalkotva. Azonban negyvenévesen kamaszlánynak kinézni hihetetlen feladat, s ha nem sikerül, marad az önvád, a depresszió. Már akadnak próbálkozások, hogy bebizonyítsák: a női test szép, egyszerűen úgy, ahogy van, függetlenül a tompor méretétől, a mell alakjától, a testmagasságtól, a kilóktól. Mert kiderült, rengeteg gondot okoz a nők testük miatt kialakult lelki válsága. Kár, hogy ezeknek a mozgalmaknak egyelőre nincs nagy hatásuk, most még inkább csak gyér próbálkozások.

Kapcsolódó anyagok:

$$2333$$

$$2333$$

$$2335$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top