Kerti parti

2011. 02. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Minden bizonnyal Szemirámisz függőkertje a leghíresebb a világon, bár valójában nem tudni, hogy nézett ki, csupán a legendák őrzik fényét. Ám az emberek továbbra is örömüket lelik a kertészkedésben, és itt most nem pusztán az asztalra szánt növények termeléséről beszélünk, hanem azoknak a kerteknek a létrehozásáról, melyekben kedvünkre gyönyörködhetünk, melynek fái árnyékában, virágainak sokszínű pompáját szemlélve, a kis tavak mellett ellazulhatunk, feltöltődhetünk.

Míg sokan amolyan hobbiszinten űzik ezt a mesterséget az udvar végében, vagy a hétvégi telken, addig számos olyan kert található a világ különböző pontjain, melyek méreteikben, felépítésükben és az ott található flórának köszönhetően kiérdemelték a leg-leg-leg jelzőt. Látogassunk el néhányba!

1: Kozmikus Elmélkedés kertje – Skócia  

A nagyközönség előtt kapuit csupán az év egyetlen napján megnyitó Kozmikus Elmélkedés kertje a tudományt és a matematikát jelölheti meg múzsájaként. Röviden: nincs még egy hozzá hasonló kert a földkerekségen. A nézeteinket a kertek milyenségéről gyökeresen megváltoztató csodát Charles Jencks tájépítész és néhai felesége, Maggie Keswick hozták létre, nem titkoltan azzal a célzattal, hogy elgondolkozásra, a valóság átértékelésére ösztökéljék az idelátogatókat.

2: Keukenhof kertek – Hollandia  

Európa kertjeként is ismert ez a páratlan gazdagságú, lenyűgözően látványos virágoskert, ahol a végtelen variációban megcsodálható virágtengert gyönyörű műalkotások teszik még pompázatosabbá. A Keukenhof a maga nemében egyedülálló, világhíres kertészet, mely egyben Hollandia legnépszerűbb látványossága. És ha már a mélyföldi országban van, természetesen a tulipánok se hiányozhatnak belőle, évről évre 7 millió kápráztatja el a látogatókat, köztük számtalan hibrid vagy éppen kitenyésztés alatt álló példány. A Keukenhof legnagyobb büszkesége a megrendítően szép fekete tulipán, az Oroszországból származó Baba Yaga.

3: Suan Nong Nooch – Thaiföld  

A lélegzetelállító táj és a bámulatos kilátás úgy vonzza a turistákat, mint méhet a méz. A kertben sétálva olyan érzés foghat el minket, mintha egy tündérmese díszletei közt lépdelnénk, amit teletűzdeltek thai házakkal, lenyűgöző villákkal, fogadótermekkel, éttermekkel és uszodákkal. A 600 hektáros kertet 1954-ben építették, eredetileg gyümölcsöskertnek indult, de az egyik alapító időközben külföldi körutat tett, és visszatérvén úgy döntött, hogy inkább egy dísznövényekből álló trópusi kertet szeretne.

A Suan Nong Nooch, melynek jelentése egyszerűen, ugyanakkor sokatmondóan annyit tesz, „kert”, 1980-ban nyílt meg a nagyközönség előtt, és azóta kihagyhatatlan program azok számára, akik szeretnének közelebbről is megismerkedni a thai kultúrával. A kertet, ahol számos szigorú védelem alatt álló növény és pálma található, naponta 2000-en keresik fel.

4: Versailles – Franciaország  

Valószínűleg a világ egyik legismertebb kertje, melyet XIV. Lajos kívánságára építettek André Le Nôtre tervei alapján. Megalkotása hatalmas munkát igényelt, óriási mennyiségű földet kellett megmozgatni a virágágyások, a narancskert, a szökőkutak és a nagy csatorna létrehozásához, melyeknek a helyén eredetileg fás és füves területek, mocsarak voltak. A nagy francia forradalom után a kertet magára hagyták, a növények teljesen elburjánoztak, majd Napóleon utasítására kezdtek újra foglalkozni vele. 1992-ben nagyszabású felújítási program vette kezdetét, melynek köszönhetően Versailles mostanra már majdnem a régi pompájában tündököl.

5: Jardim Botánico de Curitiba – Brazília

Botanikus kert, melyet Dél-Brazília legnagyobb városában, Curitibában kereshetünk fel. A kertet, mely a város legfőbb turistaattrakciója, és a helyi egyetem kampuszának is részben helyet ad, 1991-ben nyitották meg. Felépítésében a francia kertek hagyományai köszönnek vissza, szökőkutak, vízesések és tavak tarkítják. A kert legnagyobb pálmaháza 458 négyzetméter alapterületű és a trópusi régiók jellegzetes növényeit, pálmáit csodálhatjuk meg benne. A 240 000 négyzetméteren elterülő Jardim Botánico területén növénytani múzeum is található, mely a világ minden tájáról vonzza a kutatókat.

6: Butchart Gardens – Kanada  

A Butchart Gardens egész évben pezseg az élettől, még a zimankós kanadai tél kellős közepén is akad itt látnivaló. Az év bármely szakaszában is látogassuk meg, garantáltan elakad a lélegzetünk az elénk táruló látványtól a Vancouver Islandon lévő kert láttán, melyet a múlt század elején, 1904-ben hoztak létre.

7: Yuyuan – Kína

A feltételezések szerint a Ming-dinasztia idején épült több mint 400 évvel ezelőtt. A tipikus kínai stílusú kertben számos sziklás és fás rész található, továbbá tavacskák, kígyózó falak, díszes kapuk, hidak különítik el egymástól a kert különböző részeit, pavilonjait. Az elmúlt 4 évszázadban a kertet többször is újjáépítették, legutoljára 1956-ban, majd öt évvel később látogatókat is kezdett fogadni, és azóta is megállás nélkül „üzemel”.

8: Shalimar – Pakisztán

Egy újabb nagy hagyományú kert, melyet 1641-ben kezdtek el építeni, Khalilullah kán, Ali Mardan kán és Mulla Alaul Maulk Tuni felügyelete alatt. A Shalimar egy négyzet alakú perzsa kert, melyet bonyolult berakott mintákkal díszített téglafal vesz körül. Az észak-déli irányban 658, kelet-nyugati irányban pedig 258 méter hosszú kertet 1981-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

9: Minneapolisi szoborkert – USA  

Minnesota állam koronaékszereként is emlegetik, melynek leghíresebb, az állam jelképévé is vált szoboregyüttese a Kanálhíd és Cseresznye alkotás. A hétköznapi tárgyakat szellemes, túlméretezett formában megjelenítő Claes Oldenburg valamint Coosje van Bruggen és felesége, akiknek korábbi munkái közt a hatalmas baseballütőt formázó chicagói Batcolumnt is megtalálhatjuk, jegyzik alkotóként a minneapolisi szoborkertet. A jelképpé vált kanálra a cseresznyét Van Bruggen mintegy a kert túlzottan geometrikus felépítésének kifricskázásaként tette rá.

10: Ryoan-ji – Japán

A kiotói Ryoan-ji templom messzeföldön híres a zen kertjéről, melyet a „száraztájkép” stílus legmérvadóbb példájaként tartanak számon. Egyesek szerint a Ryoan-ji templom a zen művészet kvintesszenciája, és egyben talán a japán művészet legkiemelkedőbb alkotása is. A templomot alacsony, ámde valójában 50 szikladarabból álló fal veszi körül, amit egy fehér kavicságyáson helyeztek el. Senki se tudja, kinek köszönhető a kert létrejötte, vagy hogy mikorra datálható az építése, csupán az biztos, hogy nagyon hosszú ideje változatlan formában áll fenn. A templom előtt egy kőből készült kézmosó áll, melyen a következő felirat található: „Azért tanulok, hogy elégedett legyek.”



Szerző

donna.hu



Scroll to Top