Maja apokalipszis 2012-ben?

2009. 08. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A maja nép Amerika legjelentősebb ősi civilizációja volt, területileg Közép-Amerikában, Mexikó és Honduras között helyezkedett el. Virágkorát i.sz. 250-900 között élte, az amerikai őslakosok között az egyetlen népcsoport volt, akik fejlett írott nyelvvel rendelkeztek. Városaik lenyűgözőek és sűrűn lakottak voltak, kultúrájuk és tudásuk egyedülállónak számított a korszakban. Hihetetlenül precíz matematikai és csillagászati méréseket végeztek, többféle naptárrendszert is kifejlesztettek, mely sokkal pontosabb volt, mint az általunk is használt Gergely-naptár.

 

 
A maják nagy jelentőséget tulajdonítottak az idő ciklikus jellegének. A vallási szertartásokat és ceremóniákat a természet égi és földi körforgásához kötötték. Megfigyelték a visszatérő elemi folyamatokat és ezekről feljegyzéseket készítettek. A maják vallási vezetőjének, a főpapnak volt a feladata az, hogy ezeket értelmezze, vagyis a méréseket számszerűen egymáshoz viszonyítsa. A számítások eredményéből állították fel a közel és távol jövő eseményeit is, melyet naptárrendszerekbe ültettek át. Így jöttek létre éves kalendáriumok, melyben minden napnak még védőszelleme is volt, így „jósolva” meg, az adott nap történéseit.
 
Naptárjaik egyike volt, az úgynevezett Hosszú Számítás, amit i.e. 355 körül állítottak fel, és a kezdő napja 0. 0. 0. 0. 0 volt. Ez a Gergely-naptár szerint i.e. 3113. augusztus 10.-nek felelt meg és a maják erre az időpontra teszik a Vénusz bolygó születését. Az általunk használt tízes számrendszerrel ellentétben, a maják húszas rendszerben számoltak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az öt értékhely közül, a jobb szélső számlálja a napokat, és 19-nél fordul át. Így 0. 0. 0. 0. 1 számít egy napnak, és húsz napnak pedig a 0. 0. 0. 1. 0. Bonyolult? Kicsit még azért maradjunk azért különös számítási rendszerüknél, mert ebből érthetjük meg, miért is akkor jön el a világvége, amikor… Ezen az elméleten haladva 1. 0. 0. 0. 0 számít a maják matematikai rendszerében kb. 400 évnek, vagyis a világvégét hirdető napon, 1. 3. 0. 0. 0. 0-nél tart majd a napok számlálása. Ez pedig 5125 évet jelent, vagyis a kutatók szerint, ekkor le kell nullázódnia a naptárnak, és új ciklusnak kell kezdődnie, szám szerint az ötödiknek.  A maja felfogás szerint, a jelenlegi világ, melyben élünk, többszörös teremtés eredménye, melyet a ciklusváltások újítanak meg időről-időre. Ezeket, a periódusokat katasztrófák választják el egymástól, elpusztítva minden életet, hogy a semmiből újat „építsenek”. Mivel egy maja ciklus 5125 évből áll, így 2012 lesz az év, amikor a negyedik ciklusnak vége kell érjen. (-3113+5125=2012)
Arról, hogy az apokalipszis milyen formában következik be, különféle elképzelések láttak napvilágot. Egyes lelkes hívők szerint árvizek, szökőárak, vulkánkitörések és földrengések fogják elpusztítani a Földet, mások szerint a változás az emberek belsőjében fog végbe menni, mely átalakítja a gazdasági, társadalmi és politikai rendszert a világban, elhozva ezzel egy érettebb, békésebb és humánusabb társadalmi rendszert. A maják már nem tudják nekünk elárulni, mi pedig csak reménykedhetünk, hogy tévedtek nagy tudósaik…

Képek forrása: www.flickr.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top