Mc’ritika

2009. 05. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Spurlock amerikai dokumentumfilm-rendező, kinek legfőbb témái a különféle társadalmi problémák bemutatása. Ez idáig két film rendezője és főszereplője: 2004-ben jelent meg a filmvásznakon a Super Size Me és 2008-ban a Hol az ördögben van Oszama bin Laden? Első filmje igen nagy port kavart nem csak a McDonald’s életében. Filmje elkészülte után a bíróságon meghozták a „gyorsétterem törvényt”, amely szerint az emberek nem perelhetik be a gyorsétkezdéket elhízásuk miatt, vagy a McDonald’s beszűntette az extra méretű szendvicsét Texasban. A dokumentumfilmet igen sok kritika is érte, amelyeket a filmbéli tények sarkítása miatt kapott. Második nagy mozifilmje a Hol az ördögben van Oszama bin Laden? című dokumentumfilm volt, amelyben az arab kultúrákat mutatja be, valamint Amerika külpolitikai helyzetét degradálja.

Több mint 50 éve, 1955-ben nyitotta meg első kapuit a McDonald’s gyorsétterem Des Plaines-ben, Illionoisban, az Amerikai Egyesült Államokban. Az eltelt idő alatt a világ harmadik legismertebb márkája lett, világszerte nyílnak új gyorséttermek az eddigi több mint 6300 meki mellett – ez az adat csak az európai kontinensre vonatkozik. Magyarországon először 1988-ban találkoztak az emberek a McDonald’s-szal és ma már több mint 100 magyar meki van a gyorséttermi piacon.

A gyerekek – mint a filmből kiderült – jobban ismerik Ronald McDonald arcát, mint Jézusét vagy az amerikai elnökét, valamint az amerikai állampolgárok kívülről fújják a Big Mac menü szlogenjét a himnusz rovására…

A meki reklámjai már a minikorosztályt (3-6 évesek vagy még annál is fiatalabbak) célozzák meg és az sem véletlen, hogy például játszóteret építettek a gyorséttermek mellé, vagy születésnapi zsúrokat rendeznek a pöttömöknek. Ezek alapján mondhatjuk, hogy Ronald McDonald kenterbe veri még Bin Laden-t is.

A dokumentumfilm egy kísérleten alapszik. Mégpedig, hogy miért ilyen elhízottak az amerikai emberek. A lehetséges ok kézenfekvő volt, hiszen Amerikában szinte minden sarkon van egy gyorsétterem – e tekintetben is a meki viszi a pálmát. Morgan Spurlock vállalta a napi háromszori étkezést a McDonald’s éttermeiben 30 napon keresztül. A meki kaja fogyasztási szabályai a következők voltak: nincs válogatás, csak azt eheti, ami ki van rakva a pultra (beleértve a vizet is), semmi extra adag, hacsak nem ajánlják fel, valamint nincs kifogás, legalább egyszer meg kellett ennie minden, a menüben szereplő fogást. A kísérlet során már a harmadik napon visszaköszönt az elfogyasztott étel, a végére pedig csomó nyavalyával küszködött: mintegy 15 kg-ot hízott, folyamatos masszív fejfájása, depressziója, folyamatos hangulatingadozása volt, fáradékonyság és kedvtelenség gyötörte, szívelégtelenséggel küzdött, koleszterin szintje az egekbe szökött és májfunkciója rémessé vált –„elette a máját” –, valamint nemi élete és siralmas lett.

Vizsgáljuk meg Magyarországot! Ma már 192 meki van kicsiny országunkban (Budapesten 50, kerületenként átlag 3), ahol évente mintegy 79 milliószor fordulnak meg az emberek. A legfőbb villamos vonalán (4-6-os vili) utazva majdnem minden második megállóban található meki. „Hazánkban óránként 7 ember hal meg elhízással összefüggő kórképekben, az elhízás által okozott társadalmi többletkiadások pedig évi 30 milliárd forintot meghaladó összeget tesznek ki” – derül ki a WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) tanulmányából. Egyéb források szerint Magyarországon manapság a férfiak 53,4%-a, a nők 66,4%-a elhízott. A szabadidős aktív mozgásban nem haladjuk meg a fejenként számított napi tíz percet. A szépészeti beavatkozások száma nincs pontosan meghatározva, illetve vezetve, de van olyan magyar orvos, aki évente több mint 300 gyomorszűkítő műtétet hajt végre. A zsírleszívás az egyik leggyakoribb műtéti eljárás hazánkban.

Ha lehetőségünk nyílik megnézni a Super Size Me című filmet, ne hagyjuk ki – és közben emlékezzünk a fent felsorolt adatokra! Nézzük egy kicsit más szemmel ezentúl a közkedvelt gyorséttermeket, használjuk arra, amire valók: amikor az ember rohan, nem volt ideje magához venni reggelijét, és ebédjét is veszély fenyegeti, akkor szaladjunk be egy szendvicsre, hiszen egy-egy ilyen zsemlés husi  vagy saláta csirkehússal nem fog megártani, és jobb, mintha éheznénk. A meki legyen az életmentés helyszíne, és ne az életmódunk alapja!

Nézd meg a híres meki dalt!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top