Mi a baj a gyerekekkel?

2009. 06. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy jó óvodában még kevésbé gyakori a verekedés, hiszen a jól kialakított óvodai program a gyerekek idejét strukturálja,  felügyelettel játszanak, tornáznak, rajzolnak, festenek, gyurmáznak, építenek, énekelnek, szerepjátékokat tanulnak stb.

Verekedésre az oviban inkább a szabadfoglalkozásoknál az udvaron kerülhet sor, amikor pont ugyanazon a hintán akarnak hintázni, vagy ugyanazt a mászókát, csúzdát,  homokozójátékot akarják használni a gyerekek. Persze általában a legerősebb győz, a kakukkfióka kilökdösi a többit a fészekből, agressziójával érvényesíti akaratát. Ha közelebbről megnézzük az ilyen gyerek hátterét, gyakran találunk a családban valami szociális problémát, pl. ivós, agresszív apuka, vagy gyakori egyedüllét, olyan filmek, játékok rendszeres megtekintése, illetve használata, amelyek verekedést, erőszakot sugallnak, generálnak.

Az utóbbi tizenöt évben azonban nagy átlagban az vált a jellemzővé, hogy a gyerekek,  előtérbe helyezik az agresszív játékokat. Ennek oka lehet a számítógépes játékok kilövős, leütős, felrobbantós, elgázolós programjai, valamint azok az akciófilmek, krimik, de már a legtöbb rajzfilm is, amiket a tv-ben látnak a gyerekek.

A probléma azonban elsősorban velünk, felnőttekkel van... Például, a reklámszakembereknek fontosabb, hogy ’pucérnős’ multireklám plakátjaikkal jobban eladható legyen egy dezodor, egy mosógép, egy akármi, mint az, hogy hogyan nő föl a jövő társadalma. Ilyen körülmények között, hogy maradjon egy gyerek, gyerek? Ha pedig bizonyos felnőtt dolgokba bevonódik, az szép sorjában egyéb felnőtt dolgokat is magával hoz.

De nem is kell ilyen messzire mennünk, tekintsünk csak magunkba, mi átlagemberek. Valahogy elvesztettük az életbe, a világba vetett bizalmunkat, hitünket.  Bekerülünk egy munkahelyre,  hirtelen mindennél fontosabb lesz, hogy ott megfeleljünk, túlórákat vállalunk, és elhanyagoljuk, családi, baráti és lassan bármiféle emberi kapcsolatainkat. Ez mind persze visszaüt, idegesek vagyunk, stresszesek, fáradtak, időhiányban szenvedünk, és mindennek a levét a gyerekek isszák meg...  Hát miért bántjuk, vádoljuk a őket azért, mert egyszerűen tükröt tartanak elénk?

Kapcsolódó cikkek:

$$2221$$

$$1234$$

$$1252$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top