Miért fontos barázdazárás?

2008. 09. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ez tulajdonképpen egy műanyag védőburok, amit a fogak rágófelületein alkalmaznak. A barázdazárás egy kemény bevonat, ami távol tarthatja az ételmaradékokat és a baktériumokat a fogak közötti kis barázdáktól, megelőzve a szuvasodást.

• Melyik fogakat lehet ily módon lezárni? A barázdazárást csak a hátsó őrlőfogakon alkalmazzák. Ezek azok a fogak, amelyeknek a rágófelületén csücskök és barázdák találhatók. A fogorvos, miután megvizsgálta és megállapította, hogy a fogon lévő barázdák valóban mélyek, el fogja mondani, hogy melyik fogakat kell lezárni. Néhány fognak természetes nagy barázdái vannak, ezeket kell ellátni. • Mit kell még erről az eljárásról tudni? A folyamat általában gyors és egyszerű, foganként 5-10 perc. Előtte a fogakat teljesen tiszta, a speciális eljárásra kész és száraz állapotba kell hozni. A folyékony tömőanyag használata és megszilárdulása után rendszerint fényes marad. • A gyermekem fog fájdalmat érezni? A kezelés teljesen fájdalommentes, és nem érez utána sem semmilyen különbséget. • Mennyire maradandó a barázdazárás?

Rendszerint évekig tartós marad, de a fogorvos rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy a megbizonyosodjon arról, hogy a lezárás sértetlen-e. A gyermekek hosszú ideig viselhetik, de a fogorvosnak időnként ki kell egészítenie vagy cserélnie, hogy biztos lehessen abban, a szuvasodás nem indult meg alatta. • Mikor hajtható végre? Amint a maradó fogak kibújnak, alkalmazható a barázdazárás. Ez rendszerint 6 és 7 éves korban történik. A többi rágófogat általában amikor kinő – 11 és 14 éves kor között – lehet lezárni. • Mennyibe kerül egy barázdazárás, és ki tudja elvégezni? A legtöbb fogorvos tud barázdát zárni. Elérhető ingyenesen az OEP által finanszírozott rendelőkben, és sok esetben a magánrendeléseken is. Az árak fogorvosról fogorvosra változnak, de általában nem túl drágák.

• A gyermekemnek ezek után is kell fogat mosnia? Igen. Feltétlenül ajánlott. A sima, lezárt felületet most már sokkal könnyebb tisztítani és egészségesen tartani az átlagos fogmosással. A fluoridos fogkrémek is segíthetnek gyermeke fogainak védelmében. A barázdazárás csak csökkenti a fogszuvasodásra való esélyt és a tömésre szoruló fogak számát. • Kit kérdezzek a kezelésről? Ha többet akar tudni a kezelésről, kérdezze meg fogorvosát! Ő elmondja, hogy a barázdazárás segíthet-e gyermeke fogain, és hogy mikor ajánlott a kezelés végrehajtása.

Bármilyen egyéb kérdésük van, forduljanak Dr. Kalmár Lajos – a Villányi Dent Fogászati Központ Orvos-igazgatója, implantológus – fogszakorvoshoz, a donna szakértőjéhez!

Kapcsolódó anyagok: 

$$1246$$

$$1302$$

$$1361$$

$$1410$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top