Mit jelent az SNI?

2009. 09. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Közoktatási Törvényben világosan megtalálható, hogy ki számít SNI-s tanulónak, vagyis sajátos nevelési igényűnek. Az a gyerek, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság véleménye alapján testi-, értelmi-, beszéd- vagy halmozottan fogyatékos, vagy a tanulási folyamatában akadályozott a pszichés fejlődési zavarai miatt, vagyis dyslexiával, dysgraphiával, dyscalculiával, kóros aktivitászavarral küzd stb. Ha a gyereken felfedezhetőek a jelek, melyek arra utalnak, hogy problémái lehetnek a későbbi tanulás során, akkor érdemes szakvéleményért felkeresni a bizottságot, mely minden megyében, legalább a megyeszékhelyen megtalálható.

A vizsgálat szülő kérésére vagy más intézmény ajánlása alapján indulhat, melynek folyamán a szülők jelenléte végig szükséges. A bizottság pedagógia, pszichológiai, gyógypedagógiai és orvosi vizsgálat alapján állapítja meg, hogy ki számít SNI-s tanulónak. E komplex analízis során figyelik a személyiséget, a tanulékonyságot, a tudásszintet, az iskolai teljesítményt, és a sérüléseket kiváltó okokat, majd elkészítik a szakértői véleményt.

A szakvélemény az alábbiakat tartalmazza:

•    Az SNI megállapítására vagy kizárására vonatkozó okokat, •    a korai fejlesztés szükségességét, idejét, valamint azt, hogy melyik intézmény látja el a feladatokat, •    a gyermek beilleszthető-e egy „normál” oktatási intézménybe, vagy a fogyatékosságának megfelelő intézetbe járhat, •    fel kell tüntetni, ha a gyerek tan- vagy képzési kötelezettségének otthon tesz eleget a szülő felügyeletében, vagy sajátos követelmények alapján zajlik tovább a nevelése.

A fogyatékosság kiszűrésén kívül a bizottság javaslatot tesz az ellátásra és ennek módjára, helyére, formájára és a megfelelő pedagógiai szakszolgálatra irányítja a gyereket. Számára kijelölik a megfelelő intézményeket, de a szülőnek joga van a szabad iskolaválasztásra. A sikeres választás után a bizottság folyamatosan figyelemmel követi a tanuló egyéni fejlődését, és rendszeres felülvizsgálatra kötelezik a gyereket. Joga van arra az SNI-s tanulónak, hogy az állapotának megfelelő gyógypedagógiai gondozásban részesülhessen, mely intézményeknek biztosítaniuk kell a megfelelő személyi – konduktor vagy gyógypedagógus –, és tárgyi feltételeket – speciális tanterv, tankönyv –, amelyek szükségesek az ellátásukhoz.

A tanuló mentesülhet bizonyos tantárgyak teljesítése vagy a tudásának értékelés alól, és az egyéni foglalkozást meg kell neki szervezni, vagy a felzárkóztatását biztosítani kell. Vizsgáin a kötelező tárgyak helyett másikakat választhat, szóbeli helyett írásban felelhet, használhat speciális eszközöket és hosszabb felkészülési időt kaphat.

Kapcsolódó anyagok:

$$4490$$

$$4252$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top