Mitől marad boldog a házasság?

2008. 07. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amerikai pszichológusok, ausztrál házassági tanácsadók, csokorba gyűjtötték a legsérülékenyebb pontokat és mondatokat. Ezekből szemezgettünk:

– Mindennap mondjátok egymásnak: „szeretlek!”, kedveskedjetek egymásnak egy simogatással, öleléssel, akár mások társaságában is.

– Adjátok meg a módját a születésnapnak, az évfordulóknak, ilyenkor lepjétek meg egymást kedves ajándékokkal.

– Szánjatok időt arra, hetente legalább egyszer, hogy megbeszéljétek a családi dolgokat, vagy ha gondjaitok vannak egymással.

– Érdekeljen mindkettőtöket a másik munkája, még akkor is, ha az „csak” otthoni anyukaság. Meséljétek el egymásnak esténként a napotokat.

– Ha haragszol a párodra, mutasd ki, ne fojtsd magadba, de ne tegyél szóvá minden apró bosszantó dolgot. Kommunikáljatok egyértelműen, itt már nincs helye a taktikázásnak.

– A gyereknevelés mindkettőtök felelőssége, muszáj megosztani, akkor is, ha a férj nagyon elfoglalt. A gyerekkor nem tart örökké, most van szükség mindkét szülőre.

– A vitatkozás gyakran elkerülhetetlen, de vannak szabályok, hogy ne fajuljon ajtócsapkodós üvöltözéssé. Tudnotok kell, hogy miről vitatkoztok, vagyis maradjatok a témánál, ne szedjetek elő a szőnyeg alól régi sérelmeket. Ne vádaskodjatok: a „te soha…” és a „te mindig…” kezdetű mondatok igazságtartalma a legtöbbször megkérdőjelezhető.  A vita hevében ne bántsátok egymás szüleit.

– Ha összevesztetek, próbáljatok valamilyen megoldást találni, egyezzetek meg, ne csak a másiktól várjatok engedékenységet. És ne ragaszkodjatok gyerekesen a bocsánatkéréshez, ha nem főbenjáró a másik bűne.

– A szex – és ez főleg a nőknek szól – nem lehet zsarolás eszköze. Ha valami másra vágytok, mondjátok el azonnal. Ha évek múlva vágjátok egymás fejéhez „nem jó veled az ágyban”, soha be nem gyógyuló sérülés okoztok a másiknak. Elmegy az önbizalma, és később esetleg mástól vár/kap a megerősítést.

Dr Gottmann és kollégái megfigyelései és tapasztalatai szerint a boldog és a boldogtalan házasságban élők ugyanarról veszekednek. A különbség mégis nagy, hiszen a boldogok meghallgatják egymást, vitáik előre viszi a kapcsolatukat, míg a boldogtalanok nem figyelve egymás szavaira, a másik megalázását tartják szem előtt. Hogy van e minden házasságra egyformán érvényes titok, szomorú nemmel válaszolnak a szakemberek. De minden kapcsolatra hasznos megszívlelendő tanácsok bőven akadnak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top