Piskótával töltött szelet

2009. 04. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: Mézes lapok: - 20 dkg liszt, - 5 dkg zsír, - 1 tojás, - 5 dkg cukor, - 1 kanál kakaópor (cukrozatlan), - 1 evőkanál méz, - 1 kiskanál szalalkáli, - pici tej.

Piskóta: - 6 tojás, - 6 kanál cukor, - 6 kanál liszt, - csipet szódabikarbóna, - lehelletnyi só.

Krém: - 25 dkg cukor, - 20 dkg vaj, - 3 dl tej, - 3 evőkanál liszt, - pici rum. Tetejére: - ét vagy tejcsoki.

Összegyúrjuk a mézes lap hozzávalóit, majd miután jól eldolgoztuk, két felé osztjuk, majd vékonyra nyújtjuk, de nem papírvékonyra. Közepes méretű tepsit felfordítunk és belisztezzük. A két lapot egyenként 150-160 fokon megsütjük. Gyorsan megsül, figyelni kell! Ha megsültek félretesszük őket. A piskótának szétválasztjuk a 6 tojást. A fehérjét félkeményre verjük, majd beleteszünk 3 kanál cukrot, azzal addig verjük a habot, amíg az edényt felfordítva a hab benn marad. :-) Közben a 6 tojássárgáját a maradék 3 kanál cukorral és a leheletnyi sóval habosra kikeverjük, amíg kifehéredik. A szódabikarbónát az átszitált 6 kanál liszttel elkeverjük, majd mind a sárgájás masszát, mind a lisztet kanalanként a fehérjehabhoz adjuk: óvatosan, levegősen keverjük, ne törjön össze. Azt a tepsit, aminek a hátulján a mézest sütöttük, kizsírozzuk, kilisztezzük, abban sütjük szintén 150-160 fokon a piskótánkat. Ha kész, félretesszük hűlni.

Míg hűl, elkészítjük a krémünket: A 25 dkg cukrot a 20 dkg vajjal habosra keverjük. A 3 dl tejet a 3 evőkanál liszttel felfőzzük, hogy picit besűrűsödjön majd kihűtjük! Miután kihűlt, a vajjal jól összekeverjük. A piskótánkat tejbe öntött rummal meglocsolgatjuk, (csak picit, ne ázzon el.) Letesszük az első mézes lapot arra jön kb fele krém, majd a piskóta, arra megint krém. (hagyjunk minimális krémet a tetejére is), majd a másik mézes lap. A maradék krémet a süti tetejére kenjük. (csak annyit, hogy a csoki ráragadjon) Lereszelünk ét- vagy tejcsokit ízlés szerint, és a tetejére szórjuk.

Egy éjszakát minimum állni hagyjuk, így a mézes lap szépen megpuhul a krémtől. Esetleg más krémmel is készíthető.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Cs. Timának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top