Plasztikmacsók és az átszabott világ

2009. 09. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vajon mi lesz néhánytíz év múlva? Csupa átszabott nő és férfi lejt majd az utcákon? Soha többé nem lehetünk biztosak abban, hogy amit látunk az maga a valóság, vagy csupán egy plasztikai sebész keze munkája? Lehet, hogy a jövőben egy monitoron beállíthatjuk mindenegyes testrészünket, szemünk, hajunk és bőrünk színét, hogy izmosak legyünk, vagy éppen kicsit pönnyedtek, aztán beállunk egy masinába és láss csodát!: álompasiként vagy álomnőként libbenünk ki onnan. Szép új világ!

Az egyik ismeretterjesztő tv csatorna (NG) műsorán látható  egy dokumentum film arról, hogy az emberek nem csak évezredek alatt képesek alkalmazkodni a környezetükhöz, hanem ez akár néhányszáz év alatt is bekövetkezhet. Tehát lehetséges, hogy mind „üresen” jövünk majd idővel a világra, külsőleg és talán belsőleg is egyaránt, amit aztán majd feltölthetünk? Hiszen arról már most olvashatunk, hogy nemsokára már a születés előtt ki lehet iktatni bizonyos nem kívánatos dolgokat, és „be lehet állítani” majd olyanokat, amelyekről a szülő úgy véli, hogy jobb élete lesz velük a csemetéjének. Mondanom sem kell, mindez csak a gazdagoknak adatik majd meg - legalább is kezdetben mindenképp -, így a társadalmi szakadékok tovább mélyülhetnek majd.

Persze azzal, hogy a "tökéletes" külsőt azonnal elérhetjük csupán egyetlen aprócska probléma lesz: mindenki hasonlítani fog a másikra, és végül minden országban olyan érzése lesz az embernek, mint manapság európaiként Kínában. Hiszen a többség kerek, aránylag nagy melleket akar majd, formás hátsóval, a férfiak izmos mellkast, és enyhén kockás hasat, nagy orra senkinek nem lesz, és csapott vállú pasit sem látunk többé az utcán. Bár akkor is mindenkinek meg lesz a lehetősége a különcségre, elég ha ő rondára varázsolja önmagát, vagy ne adj’ isten nem is változtat semmit a testén.

Nem is olyan régen nagy felzúdulást keltett, hogy a vaginát is lehet alakíttatni sebészi úton, így aztán már senki nem hőkölt hátra, amikor azt találta olvasni, hogy a férfiaknak „felfújják” a mellkasát, egyesek átszabatják a vádlijukat, implantátumot tetetnek a popsiba, hogy az feszesebb és kerekebb legyen. Ma már csak a képzelet, na és persze a pénztárca szabhat határt, ha testünk átformálásáról van szó, hogy vonzóbbak, kívánatosabbak – bár a legtöbbször inkább csak nevetségesebbek – legyünk.

Kérdés, hogy pszichológusok foglalkoznak-e a jelenséggel, mindenesetre kellene, mert alighanem komoly pszichés probléma húzódhat a háttérben, amikor valaki hat számmal nagyobb ciciket csináltat, vagy amikor az egész testét átalakítatja. Mindannyian kissé elégedetlenek vagyunk önmagunkkal – aki azt állítja, hogy nem, az piszok szerencsés, de leginkább hazudik -, ki ne szeretne fehérebb fogsort, szebb vonalú ajkakat, dehogy kés alá feküdjön azért, hogy lefaragjanak egy csöppet a vádlijából, az már a pszichiáterek szerint sem kiegyensúlyozott.

Meglehet azonban, hogy a nem is olyan távoli jövőben már arra tekintünk ferde szemmel, ha valaki olyan külsővel éli le az életét, amilyenről a génjei gondoskodnak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top