Átkozott parlagfű

2009. 09. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Torok viszketés, tüsszögés, szemviszketés, állandó orrfújás. Ez csak néhány példa az allergia tünetei közül. Ezek különböző mértékűek lehetnek, hol gyengébbek, hol felerősödnek, de mindennapos életvitelünket mindenképpen megnehezítik. Sokszor legyintünk rá, hogy „ez van, nem tehetünk ellene”, mondják, hogy „népbetegség”. Ami persze igaz, az viszont már kevésbé, hogy ne tudnánk ellene tenni, hiszen a kialakulás okai között nagyban szerepet játszik eliparosodott világunk. Esszük a tartósítószerrel és színezékekkel dúsított ételeket, amelyek mind mesterséges anyagokat tartalmaznak. Szívjuk a szén-dioxiddal szennyezett levegőt, és még sorolhatnám. Szervezetünk tulajdonképpen védekezésképpen lép fel e káros hatások ellen, így alakul ki az allergia, ami mára civilizációs betegséggé nőtte ki magát.

 

 

Hazánkban a legtöbb embert a parlagfű allergia érinti, ami július közepétől október végéig virágzik. A legveszedelmesebb allergénnek tartják, mivel egyetlen egyed képes akár 8 milliárd pollent is termelni, ráadásul ezáltal nagyon könnyen is szaporodik. Elővigyázatossággal és odafigyeléssel tehetünk a tünetek csökkentése érdekében anélkül, hogy dobozszámra falnánk a gyógyszereket, amelyek adott esetben tovább gyengíthetik szervezetünket, ráadásul kellemetlen mellékhatásaival is számolnunk kell. A parlagfű allergiások időbeni életmódváltozással csökkenthetik az allergia tüneteit.

      Néhány általános tanács:

A legfontosabb, hogy az immunrendszerünket erősítsük meg! Ebben segít, ha gyömbér, vagy aloe-vera teát iszunk, de a kalcium is hasznos, amit pezsgőtabletta formájában, ha elfogyasztunk a tünetek enyhítését is szolgálják. Kerüljük az olyan élelmiszereket, amik tartósítószert, színezékeket tartalmaznak! A stressz is fokozhatja allergiánkat, tehát fontos a nyugodt környezet!

Otthoni  praktikák:

Miután hazaértünk, mindenképpen cseréljük át ruhánkat „játszósra”, azaz otthoni viseletre. Lefekvés előtt mossunk hajat, hogy a kinti környezetben összeszedett allergéneket kimossuk, férfiaknál adott esetben nem árt, ha a szakállt, bajusz is „megfürdetik”. Az étkezés nagy befolyással van az allergiás tünetek kiváltásában. Ha a kezünkbe akarjuk venni az irányítást, fontos a tudatosabb étkezés. Ebben kérhetjük dietetikus segítségét, aki személyre szabott étrendünket kialakíthatja. Nem árt, ha időnként elolvassuk egy-egy élelmiszer összetevőit, mielőtt a kosarunkba tesszük. Általános tudnivaló viszont, hogy ne együnk csípős, hagymás, zsíros, olajos, nehezen emészthető ételeket. Sokan nem tudják, de főleg a nyírfa és a parlagfű virágára allergiásoknál úgynevezett kereszt-allergia alakulhat ki. Ez annyit jelent, hogy sok növényi-állati eredetű anyag hasonló kémiai szerkezettel rendelkezik, mint az allergén, ezért szervezetünk védekező mechanizmusa beindulhat ezek ellen is. Ez külön nem jelentkezik és nem is minden esetben, viszont fokozhatják az allergia tüneteit, így nem javasolt az allergén virágzása ideje alatt a következő élelmiszereket enni: banán, uborka, paradicsom, görögdinnye, sárgadinnye, tök, cukkíni, kamilla, napraforgó mag.  Ne feledkezzünk meg, ezekből az anyagokból előállított kozmetikai termékekről sem! A tünetek akkor léphetnek fel erősebben, ha nyersen fogyasszuk el az előbb felsorolt zöldség-gyümölcsöket, sütés-főzéssel ugyanis csökkenthetjük allergizáló hatásait.

Az itt felsorolt módszerek nem kevés kitartást és türelmet igényelnek. A hatás viszont nem marad el: megtérül a belefektetett munkánk és ezt érezni is fogjuk magunkon. Persze nem könnyű az életmódunk megreformálása, viszont elindulhatunk az egészséges életmód útján, amit saját magunkért kell megtennünk, és higgyük el, szervezetünk sokszorosan hálálja majd meg nekünk!

Képek forrása: www.flickr.com

Kapcsolódó anyagok:

$$3283$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top