Simogassuk a lelkünket...

2009. 11. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az újabb időkben különböző speciális masszázsok alakultak ki, többek között a talp-reflexzóna-, kötőszövet- és a nyirokmasszázs. Ezek a belső szervekre gyakorolnak hatást. Ezzel szemben a klasszikus masszázs csak a lazítást szolgálta.

Csak a 90-es évek óta foglalkoznak a kutatók tanulmányaikban nagyobb mértékben a masszázsok hatásaival. Legjobban a fizikai effektusokat vizsgálták ki eddig, amelyeknél a masszőr a páciens testét gyúrja, nyomja, simogatja, dörzsöli. Ennek során a bőr felső és alsó rétegeit az inak, és a csonthártya ellenében elmozdítja, és ezzel feloldja a letapadásokat az egyes kötőszöveti rétegek között. Ezzel egyidejűleg felpezsdíti a vér és a nyirok keringését, az anyagcsere termékek kiválasztása felgyorsul, és a sejtek tápanyaggal és oxigénnel való ellátása feljavul.

Valamivel keményebb masszázstechnikák, melyeknél a masszőr ujjhegyeivel egyes pontokon a bőr mélyebb rétegeibe hatol, minimális sérüléseket okoznak, miáltal különböző fehérjék, endorfinok és serotonin szabadul fel. Eközben egyértelműen fájdalomcsökkentő hatás alakul ki.

A masszázsnak reflektorikus hatása is van. Megállapították, hogy jelek, amelyek érintési és vibrációs érzeteket közvetítenek, sokszorosan gyorsabbak, mint a fájdalmat közvetítők. Ezek a pszichogén effektusok azáltal keletkeznek, hogy a masszázsnak pozitív hatása van az agy limbikus rendszerére. Ez befolyásolja a hormonmirigyeket és az idegeket. Így például sokkal kevesebb stressz-hormon kerül a szervezetbe, ami az immunrendszer állapotát javítja. A szimpatikus idegrendszer fékezése hosszú távon kiegyenlített hangulatot eredményez.

A masszőr kiválasztásánál hagyatkozzunk orvosunk tanácsára. Nagyon fontos, hogy masszőrünk ne csak jól masszírozzon, hanem szimpatikus is legyen számunkra.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top