Tanszervásár az árak árnyékában

2009. 08. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A taneszközök nélkülözhetetlenek az iskolai munka során, ugyanúgy mint a tankönyvek, melyeknek a beszerzése többnyire az iskola feladata. Középiskolában már lehetőség van a könyvek egyedi beszerzésére: kölcsönkérhetjük, kivehetjük könyvtárból, megszerezhetjük antikváriumból vagy megvásárolhatjuk használtan az Interneten keresztül. Tanszerekből viszont érdemes újat venni, hiszen ezeket folyamatosan használják a nebulók.

Az iskolák általában listát készítenek minden évfolyamnak arról, hogy milyen felszerelések szükségesek a tanulmányokhoz. A gyakorlott pedagógusok fel tudják előre mérni miből hány darabra lesz szükség – ezzel kissé megkönnyítik a dolgunkat –, de a szülőknek kell eldönteni mennyi pénzt és utánajárást szánnak a tanévkezdés mizériájára. Érdemes bevásárló listát is készíteni, pontosan feljegyezve mennyit akarunk költeni, mit és honnan kívánunk beszerezni. Először a jegyzetfüzeteket kell összegyűjteni, de időt spórolhatunk a füzetcsomagokkal, melyek minden évfolyam szükségleteinek megfelelően sorakoznak a polcokon, 800 és 1200 forint közötti áron. Ilyeket találhatunk középiskolás kiadásban is, de általában mindegyik csomagban kevesebb van, mint amennyire szükség lesz a tanév során. Kisiskolás füzet már 19, míg spirálozott 89, ceruzák 99 és színesek 149 forinttól kaphatók a nagyobb áruházakban. Drágább helyeken akár 450 forintot is elkérhetnek egy A/5-ös füzetért, de valószínű ez már strapabíróbb, lapjai nem mennek tönkre kétszeri radírozástól.

 

Ne felejtsük el az apróbb kellékeket is, mint például az órarendet, füzetcímkéket, ecseteket, vonalzókat, zsírkrétákat, ragasztókat, faragót, rajzlapokat… Ezek közül nyugodtan lehet az olcsóbb verziókat választani, így a vásárlást körülbelül 3000 forintból megúszhatjuk. Azoknál a termékeknél kell a minőségre odafigyelni, amelyek nyomot hagynak a papíron, vagyis ceruzáknál, színeseknél, festékeknél, filceknél, hiszen előfordul, hogy már közvetlenül kibontás után használhatatlanok.

Idén is tele vannak a polcok rajzfilmfigurás vagy filmszereplőkkel tarkított füzetekkel, tolltartókkal, táskákkal. A legújabb őrület a „High School Musical-es” és a „Hannah Montana-ás” kellékek, de továbbra is megtalálhatók a klasszikus mesefigurás motívumok, amik akár 2000-3000 forinttal is többe kerülhetnek, mint más egyszerű társaik! Megdöbbentő, hogy egy szimpla vászontáska, amin csak egy 3x7 centis márkajelzés van – semmi más díszítés –, 10 ezerrel is drágább lehet, mint ugyanaz a hátizsák, amin nincs logó. Táska esetén érdemes legalább egy középkategóriás minőségűt választani, így nem kell minden évben újat szerezni, bár a nagyáruházak már 990-ért is kínálnak számos színben és méretben, de valószínű silány minőség is társul az olcsóság mellé.

A sok használattól könnyen tönkremehetnek a felszerelések, főleg ha a gyerek nem megfelelően vigyáz rájuk. Érdemes elgondolkodni vásárlás előtt, hogy megéri-e, ha a drágább termékeket választjuk, hisz előfordulhat, hogy hamarosan újat kell venni, így sajnos még több lesz a kiadásunk.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top