Van visszaút? - 2. rész

2009. 01. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Általában jellemző, hogy egy szakember nem csak egy módszerrel dolgozik, hanem problémához és a párhoz igazítja a terápiát. Egy-egy tervben a fogékonyság és a hatékonyság érdekében vegyesen is előfordulhatnak az elemek. A repertoárnak csak a terapeuta érdeklődése és szaktudása szab határt. Létezik például olyan szakember, aki autogén tréninggel, relaxációval, reikivel,  ezoterikával, táncterápiával is kiegészíti az egyébként alapos szakismeretre épülő praxisát. De van olyan is, aki inkább a gyakorlati, direkt feladatok adására és az orvosi ismeretekre építi fel a terápiát. A pszichológiai módszerek széles skálája használható ezen a területen is. Melyek lehetnek ezek?

Viselkedésterápia − Gyakorlati, irányított és konkrét házi feladatokat kapnak a párok. Lejátszani a vitákat, receptre felírt közös tv nézés az anyóssal, közös vacsorafőzés, előre megbeszélt ruhatárvásárlás ilyen terápiánál jellemző. Az ezzel kapcsolatos érzéseket, tapasztalatokat aztán a következő terápiás találkozáson megbeszélik.

Kognitív terápia − A "miért" kérdés változatosan megfogalmazva a végtelenségig. Akkor válasszuk ezt a típusú terápiát, ha képesek vagyunk hosszú gondolatmenetünket két mondatban átfogalmazva visszahallani és minden ellentmondásával szembenézni. A kognitív terápia célja a hibás vagy káros gondolkodási mintázatok, sablonok megváltoztatása. A pár saját érzéseit figyelve megtanulja elkülöníteni a helyes és a rosszul működő sémákat.

Pszichoanalitikus irányzatok − A klasszikus helyzet, noha díványra már csak akkor kell feküdni, ha mindenképp szeretnénk, a gyerekkor boncolgatása, álmok, rajzok elemzése jellemző. Érdemes megpróbálni emlékezni a 2-5 éves korunkra is, ha ilyen irányultságú terápiára megyünk.

Szimbólumterápia − Rajzok, álmok, feladatok "Képzelje el, hogy hajótörést szenved egy szigeten" "Meséljen el egy történetet arról, hogy hogyan történhetne meg, hogy…" "Válasszon ki egy kártyát, az lesz Ön, egy másik pedig a párja!" "Rajzoljon egy férfit!" "Képzelje el, hogy egy réten áll…, mesélje el, mit lát!". Olyan feladatot is kaphatnak a párok, hogy be kell állítaniuk egymást egy fotóhoz való pózba, majd beállni a „képbe”, és elmesélni hogyan érzik magukat így. Ezek a helyzetek is hasznosak az egymáshoz fűződő viszony ábrázolására.

Feltáró-motivációs módszerek, klinikai tesztek − "Mondja el, mit lát a képen!" "Írjon forgatókönyvet ehhez a képhez!". A tünetek megjelenésének körülményeit, változások elemzése történik ezeken a terápiákon. Személyes érzéseinket kapcsoljuk bizonyos eseményekhez. A szakember számára ez rengeteg információt tartalmaz.

Gestalt-terápia − Jelszó: itt és most! Aki a múlton rágódik, vagy a jövő miatt aggódik, az elfelejt most létezni. És akárhogy fogalmazzuk is meg a szemrehányást - egy saját érzésünk bújik meg mögötte. Ebben a terápiában kimondatják ezeket az érzéseket. Megtanuljuk a zsiráf-nyelvet, és a párunkra nézve befejezzük az "Én most azt gondolom rólad…" "Én itt és most annak örülnék a legjobban, ha…" "Azt kérem tőled, hogy…" "Legjobban az bánt most, hogy…" "Félek attól, hogy…"mondatokat.

Rendszerszemlélet − Nincs Én Te nélkül. A lélek nem bennünk, hanem kettőnk között van, félúton. Egy család, egy pár, egy közösség: egy egész. Szerepek vannak, lehetőségek és korlátok. Változások és egyéni lehetőségek a változásra. Minden szerep egyszemélyes, és a legjobb győz. Ha pedig megváltozik valami, borul vele minden. Ha valami változni szeretne, erők tarthatják vissza. Ebben a terápiában az derül ki, hogy bárkivel is van a gond, mindenki ugyanannyira hibás.

Kommunikációs irányzat − Minden viselkedésünk kommunikáció, jelentést hordoz. Az is, és főleg ezek a bűnösök, amelyekről nem látjuk első ránézésre, mit is jelentenek, de valamiért bosszantóak. Ne csodálkozzunk, ha a terápiában rájövünk, azért mondja az anyós, hogy nem mosogatunk szépen, mert szeretné, ha vendégként éreznénk magunkat a fia lakásában. Az is kiderül, hogy a párunk nem arrogáns, amikor mi annak hisszük, csak mi képzeljük úgy. Ő ilyen amikor vitatkozik. Lehet, hogy csak félelmét leplezi.

Speciálisnak nevezhető az a terápia, ahol két terapeuta − természetesen egy férfi és egy nő − vesz részt a foglalkozásokon. Előző cikkünk Kingája párjával ilyenen járt. A következő részben elmeséli mi történt ott velük, és hol tartanak most.

Kapcsolódó anyagok:

$$2309$$

$$2319$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top