Nagydumások színháza

2009. 06. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A stand – up comedy leginkább az angolszász országokban népszerű, és onnan került néhány éve Magyarországra is. Olyan nevek kapcsolhatók a műfajhoz, mint Steve Martin, Bill Cosby, Richard Pryor, Jim Carrey, Rowan Atkinson vagy Eddie Murphy.

Korábban itthon ehhez hasonló humort csak Hofi Géza művelt. A műfaj óriási népszerűsége az internetnek is köszönhető, hiszen a videómegosztó oldalakon rengeteg „stand – up-os” videó látható – mindenkinek ajánlom, hogy nézzen meg párat, ha eddig még nem tette.

Mindenképpen örvendetes, hogy a kifáradt Sas-kabaré, és a már enyhén szólva is unalmas Szeszélyes – bár minden tiszteletem Antal Imréé – helyét végre átvette valami egészen más, valami friss és a legtöbbször tényleg vicces műsor.

A fiatal humoristák kezdetben az Esti Showder keretein belül bontogathatták szárnyaikat, egy kis színt és változatosságot hozva ezzel a kissé megkopott műsorba, aztán önálló „estet” kaptak, ahol egymás után többen is szórakoztatják a nagyérdeműt. A fellépéseket egyébként nem csak tévén keresztül lehet megnézni, ugyanúgy, ahogy a Fábry-showra is el lehet menni, úgy a Showder Klub felvételeire is.

Egészen a feudális középkorig lehet a stand-up comedy történetét eredeztetni, hiszen lényegében az udvari bolondokat tekinthetjük kitalálóinak. Nekik ugyanis naponta folyamatosan viccelődniük kellett, hogy jobb kedvre derítsék a temérdek dolgában megkeseredett nemességet. Ám náluk valamivel több múlott azon, hogy a poént a király is viccesnek találja, hiszen egy-egy rosszul sikerült paródia után esetleg a fejét is elveszthette szegény bolond.

A meglehetősen egyszerűnek és olcsónak tűnő műfaj modern verziójának lényege, hogy egyetlen ember áll a közönség előtt, egy mikrofonnal és rövid, humoros történeteket mesél, melyek legtöbbször görbe tükröt tartanak a fogyasztói társadalom, és a politika szereplői elé, ám a színpadon álló ember saját magából és életéből is képes viccet csinálni, nem kímélve olykor a közönségét sem. Elég egyszerűnek tűnik az egész, de valószínűleg nincsen annál nagyobb blamázs, mint amikor a közönség nem nevet az aktuálisnak hitt poénon, amikor a nézőtéren kínos csend honol.

2003-ban nyitott meg a Godot Kávéház Budapest, melynek küldetése volt, hogy az ifjú humoristák fellépéseihez helyet biztosít. Azóta Dumaszínház néven egész országos hálózat kapcsolható a Godot-hoz. Dumaszínház működik Szombathelyen, Nyíregyházán, Veszprémben, Gödöllőn, Békéscsabán és még sok más városban is.

A Showder Klub ugyan most szünetel az RTL-en, mert elmentek nyári szünetre, de régebbi adások ismétléseit a Cool-on meg lehet nézni szerdán és csütörtökön este, illetve a videómegosztó portálokon is megtekinthetők az egyes előadók fellépései.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top