Pimasz legyek

2009. 06. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legyek közvetlen közvetítői lehetnek a bélhurutnak, járványos májgyulladásnak, és sok más betegségnek is. A légy rendkívül gyorsan szaporodik, egyetlen légypár akár 2000 utódot is létre tud hozni.

A rothadó gyümölcs, vagy ecetesedő folyadék körül röpködő kis muslincákat sokan ártalmatlannak tartják – tévednek. A muslincák ugyanúgy kórokozókat vihetnek a gyümölcsre vagy más élelmiszerre, mert minden bomló anyagra rászállnak, ezért mindenképpen védekezni kell a muslincák ellen is.

A fedetlenül hagyott gyümölcsre, vagy bármilyen élelmiszerre egy-két perc alatt lerakják a petéiket.

A legyek családjába tartozó mintegy 300 rovar közül elég sűrűn fordul el az emberek környezetében élő vérszívó, szuronyos istállólégy. Leginkább a szervadmarhát gyötri. A lakásokban általában ezek a rovarok a nyár végén, ősz elején telepednek be.

A rovarok szúrása fájdalmas, helye perceken átviszket, megduzzad, sokszor súlyosabb gyulladást is okoz. A csípéseket ne vakarjuk! Tegyünk rá kamillás borogatást, vagy kenjük át a csípés helyét kölnivel, sósborszesszel, ecettel, vagy más fertőtlenítő hatású oldattal. Ha a csípés helye feldagad, esetleg apró kiütések keletkeznek a bőrön, sürgősen mutassuk meg az orvosnak..

A legyek, és más rovarok elleni védekezés legeredményesebb módja a tisztaság. Az ételeket mindig fedjük le fedővel, tüllel, vagy sűrű szövésű hálóval!

A lakások ablakára – különösen vidéken, vagy külső kerületekben – feltétlenül szereljünk fel szúnyoghálót! A legyek, és rovarok irtására mindig legyen otthon megfelelő szerünk.

Fokozott tisztasággal védekezzünk a legyek, rovarok elszaporodása ellen! Ne tároljunk a lakásban fedetlenül sem ételt, sem szemetet! A szeméthulladékot naponta ürítsük ki a tárolójából, mert a konyhai hulladékban gyorsan szaporodnak a legyek, és a különféle kórokozók.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen nagy a fertőzésveszélye a mosatlanul fogyasztott gyümölcsöknek. Sokan élnek abban a téves felfogásban, hogy a fáról frissen szedett gyümölcs, mosás nélkül is fogyasztható.

A legyek előszeretettel szállnak a gyümölcsre, megfertőzik: de a fán lévő gyümölcsre rászáll az utca pora is, amely szintén tele van baktériummal. Tartsuk be, tehát az aranyszabályt: a nyersen fogyasztásra kerülő gyümölcsöt lehetőleg folyóvízben gondosan mossuk meg!

Egy percig se hagyjuk takaratlanul a húsételt, mert a légy nagyon gyorsan megfertőzi. A kenyeret is fehér ruhával takarjuk le. A forró ételt se hagyjuk takaratlanul, mert a forró gőztől a légy megszédül, és az ételbe esik.

Étkezés után az edényeket, evőeszközöket lehetőleg azonnal mosogassuk el, és tegyük az edényszárítóba.

A tiszta edényeket is takarjuk le konyharuhával, vagy gyorsan tegyük őket a helyükre!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top