hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egyre elfogadottabbak a kihelyezett inkubátorok

Vasárnap hajnalban a budapesti, Madarász utcai gyermekkórház inkubátorában egy 2800 grammos, egészséges, jó állapotban lévő kisfiút helyeztek el. Madarász Péter jól van, a napokban költözik örökbefogadó szüleihez.Szintén vasárnap reggel a kecskeméti kórházban, 7 év után először szólalt meg a még 2005 áprilisában kihelyezett inkubátor csengője. A Szőke Attilának keresztelt kisfiú egészséges, jelenleg is várja, hogy szerető szülőkhöz kerülhessen. A két egymás utáni eset ismét reflektorba helyezte az inkubátorok létjogosultságának kérdését.


A Kossuth Rádió tegnapi (2012. január 12-i) adásában a kecskeméti kórház sajtószóvívője, Horváth Attiláné mesélt első esetükről, illetve arról, mi a hivatalos eljárás, ha az inkubátorba újszülöttet helyeznek. A sajtószóvívő elmondása szerint a riasztó megszólalása után az ápolók legalább 5 percet várnak, hogy az anyuka nyugodtan távozhasson, anélkül, hogy kiléte napvilágra kerülne. Az inkubátorban sem kamera, sem egyéb más hasonló eszköz nincs felszerelve, így a titok örökre titok maradhat, kilétét nem kutatják, így büntetés sem szabható ki rá. A legfontosabb, hogy a baba életben maradjon, így a dolgozók örömmel fogadták első inkubátoros bébijüket. Hála istennek, hogy az anya inkább a kórházra, mintsem a teremtőre bízta a gyermek sorsát.

A kérdésben Módusz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke is megszólalt, aki szerint az inkubátorokkal a legnagyobb baj, hogy a gyermek soha az életben nem fogja megtudni, pontosan mikor és hol született. Nincs lehetősége biológiai szülei megkeresésére, még állampolgársága sem tudható, így örökre gyökértelenségre van ítélve, ami a későbbiekben súlyos és fokozódó pszichológiai problémát jelent majd számára, hiszen az embernek alapvető szükséglete, hogy legalább minimálisan tisztában legyen származásával.

Ráadásul a nem kívánt gyermek az inkubátorba kerüléskor általában már nincs veszélyben. A legnagyobb veszély a születése utáni egy-két órában fenyegeti, amikor a szülő kétségbeesésében befogja a gyermek száját, nehogy valaki meghallja, ha felsír, vagy amikor nem tudván, mit tegyen, hideg lépcsőházban, az utcán vagy az udvaron hagyja kihűlni. Módusz Lajosné éppen ezért tartja fontosnak, amiért a Gólyahír Egyesület már hosszú évek óta küzd, hogy törvényes keretek között tegyék lehetővé az anonim kórházi szülést. Így a gyermek az első pillanattól kezdve jó helyen van, miközben az anyát sem fenyegeti veszély.

Azok az anyák, akik bármilyen okból lemondanak gyermekükről, a legjobban attól tartanak, hogy a szülés ténye kitudódik családjukban és környezetükben, ami sokszor igen megnehezíti a helyzetet, miközben jelenleg is 380 család vár az örökbefogadásra.

Dr. Harmat György, a Madarász utcai gyermekkórház főigazgatója szerint azonban még mindig ez a legbiztonságosabb megoldás: a gyermek az elhelyezés után perceken belül megfelelő ellátásban részesül, nincs veszélyhelyzet.

Az országban az első inkubátort a fővárosi Schöpf-Merei Kórház bejáratánál helyezték el, 1996-ban. Azóta 26 további inkubátor került ki különböző kórházakhoz, ebből 3 a fővárosban, a többi országszerte található. Évente 3 és 8 közötti azoknak a babáknak a száma, akikről szülőjük ilyen formában lemond. Az újszülött inkubátorban hagyása gyakorlatilag automatikus hozzájárulás ahhoz, hogy a gyermek azonnal örökbe adható legyen – mondta még el Dr. Radoszáv Miklós, a fővárosi gyermekvédelmi területi szakszolgálat szaktanácsadója. A vérszerinti anyának ezek után 6 hete van, hogy meggondolja magát. Amennyiben ezen az időtartamon belül jelentkezik és igazolni tudja, hogy a gyermek az övé, visszakaphatja.

A számok tehát azt mutatják, egyre elfogadottabb az inkubátorok használata, ám ennek ellenére még mindig megdöbbentően magas a csecsemőgyilkosságok száma. A szakemberek abban mind egyetértenek, hogy a probléma a hiányos, illetve nem elégséges tájékoztatás. Az anyák még mindig nincsenek tisztában vele, hogy kilétük valóban titokban marad, félnek a büntetéstől és a szégyentől. Sokan ezért, kétségbeesésükben választják a rosszabbik utat. Beszélni, beszélni, beszélni, a ködfoltokat, a félelmet és szégyenérzetet eloszlatni, az eltévelyedett szülőt jó útra terelni - ez a legfontosabb.

További hasznos információk a témában itt!

 
 
Keresés
 
hirdetés
Ajánlott oldalak