A talpunk hatalma

2009. 09. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sohasem voltam csiklandós. Mégis, ha valaki hozzáért a talpamhoz akár finoman, akár durván, rögtön sikoltva reagáltam rá. Csak később gondoltam bele, hogy miért csak ott vagyok érzékeny. Több, mint hétezer idegvégződésen járok nap, mint nap.

Sokféle munkához hozzátartozik, hogy lejárjuk vagy leálljuk a lábunkat. Nem csoda, hiszen a láb végzi az egész test alátámasztását, a járást és különböző mechanikai folyamatokat vesz fel, majd csillapít. Gondoljunk bele mennyit használjuk. Ilyenkor nem csak a lábizmok fáradnak el, hanem a talp is elkezd fájni a rajta lévő puha zsírréteg ellenére is. Mégis hajlamosak vagyunk elhanyagolni testünk eme sokat használt részét. Ápolást, kényeztetést és lazítást érdemel, mert testünk összes idegszála itt fejeződik be, hiszen minden szervünknek van egy apró pontja a talpon.

Ezt már több ezer évvel ezelőtt is tudták. A régi korok gyógyítói úgy használták a talp erős nyomkodását, mint az egészség megőrzésére alkalmas módszert. Mint a legtöbb alternatív gyógymód, ez is keletről származik. A régi Indiában és Kínában már ötezer évvel ezelőtt ismerték a talpmasszázst, ám az első képes bizonyíték egy egyiptomi orvos sírhelyének falán maradt meg.

Nagyon fontos tudnunk, hogy nem eshetünk kísértésbe és nem kezdhetjük el magunk nyomogatni a fájó talpat. A nem szakszerű stimulálás akár életveszélyes is lehet! Az erre kidolgozott szakszerű technikát amelyet reflexológiának hívnak és mint tudományt, hosszú ideig tanulják későbbi művelőik.

A természetgyógyászok szerint nem csak lazító erővel bír ez a technika, hanem gyógyító erővel is rendelkezik. Mivel a talp, a lábfej és az alsó lábszár elülső felén található egy-egy út mindegyik szervünkhöz, így már ezek megvizsgálásával is felfedezhet a szakember bizonyos rendellenes működéseket, majd ezt diagnosztizálva ingerléssel képes hatni az adott idegpálya másik végén lévő testrészhez. Vajon mennyien tudjuk, hogy az agy pontjai a lábujjak végénél helyezkednek el? És azt, hogy a szív területe a nagylábujjak mögötti párnán található? Nemcsak a szerveknek, hanem a test minden részének van végződése ezeken a területeken. Például a karnak és a vállnak is van, a kisujjak mögött, a talppárnán. A vállizmokba felgyülemlett stresszt így itt lenn is megtalálható és kezelhető.

Ha a reflexológia alkalmazásával szeretnénk gyógyulni, megtehetjük csupán magával a talpmasszázzsal is, amely beindítja a test öngyógyító folyamatait, de tehetjük más természetgyógyászati kezelések kiegészítéseként vagy gyógyszeres kezelés mellé, szintén kiegészítésként. Ami nagyon fontos a hatásossághoz, az a már említett öngyógyító folyamatok megléte. A masszázs ugyanis nem gyógyít önmagában, hanem előhívja a test saját képességét az egészség visszanyerésére. Ha ez megvan, akkor az emésztőrendszeri problémáktól kezdve a szív- és érrendszeri bajokon át egészen a daganatos megbetegedésekig kifejtheti gyógyító, illetve öngyógyításra késztető hatását.

Végezetül egy érdekesség a természetgyógyászat technikai fejlődésére. Már az interneten is kapható az a szerkezetet, amely helyettesíti a terapeutát, mégis teljes körű kényeztetést nyújt. Ha ezt az ősi kínaiak tudták volna...



Szerző

donna.hu



Scroll to Top